19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Dışişleri: 'Irak'ta Türklere yapılan saldırılar organize'

Dışişleri Bakanlığı artık Irak’ta Türk kamyonlarına yapılan saldırıların münferit değil, organize bir tehdit olduğunu düşünüyor.

Bakanlıkta şimdi saldırıyı yapanların hangi gruplar olduğu ve amaçları üzerinde değerlendirmeler yapılıyor.

Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan değerlendirmelerde ortaya çıkan bir saptama, Türk konvoylarına yönelik saldırıların Felluce merkezli Sünni direnişçilerin şablonlarına uyduğu yönünde. Ancak Türkiye’yi asıl hedef alanların arkasında Vahabi ve Şii ideolojilerinin bulunduğu görüşü de yaygın.

İran kamyonlarına saldırı düzenlenmemesi dikkat çekici

Bu çerçevede özellikle İran kamyonlarına tek bir saldırı düzenlenmediğine dikkat çekilirken, saldırganların amacının İran’ın Irak’ta güç kazanacak şekilde Türkiye’nin bölgeden uzaklaştırılması olduğu üzerinde duruluyor.

Türk hükümetiyle temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gelen Iraklı siyasi grupların hemen hemen tümünün İran’ın ülkedeki faaliyetlerinden ve emellerinden şikayet etmesi bu görüşü destekliyor.

"Türkiye’yi hedef alanlar arasında El Kaide bağlantılı gruplar var"

Türkiye’yi hedef alanlar arasında El Kaide bağlantılı grupların olduğu da Ankara’da yapılan bir başka saptama. Bu grupların amacının da hem laik Türkiye’yi zorlamak hem de Ankara’yla Washington’ı karşı karşıya getirmek olduğu düşünülüyor.

Türkiye’nin doğrudan hedef alınması endişe yaratıyor

Türkiye’nin doğrudan hedef alınması Ankara’da endişe yaratmakla beraber, Irak politikasında bir değişiklik yapılması bu aşamada öngörülmüyor.

Tehditlere karşı güvenliği azami düzeye çıkarmak için çalışılıyor. Örneğin Türk Büyükelçiliği’ne yönelik tehdit, ciddiye alınmakla birlikte büyükelçiliğin faaliyetlerini durdurması söz konusu değil. Ancak, büyükelçiliğin güvenliğinin artırılması için önlemler alındı ve çok sayıda güvenlik görevlisi Bağdat’a gönderildi.
cnn turk
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2004 Salı 16:55:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?