18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Dışişleri: Özel statü kabul edilemez

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye için özel statü gibi bir müessesenin AB kuralları çerçevesinde mümkün olamayacağını söyledi.
Tan, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında önceki gün Türkiye'yi ziyaret eden Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı Angela Merkel'in Türkiye'ye imtiyazlı üyelik teklifine ilişkin bir soruyu değerlendirdi. Tan, Türkiye'nin 1963 Ankara Anlaşması ile Avrupa Birliği (AB) ile zaten özel bir ilişki içinde olduğunu söyledi. Tan, Türkiye-AB ilişkilerinin, tüm aday ülkelerle ilişkilerde olduğu gibi şifai beyanatlarla değil AB müktesebatının bir parçası olan AB kararları, katılım ortaklığı belgeleri, ulusal programlar ve ilerleme raporu çerçevesinde yazılı belgelere istinaden yürütüldüğünü bildirdi. Bu sürecin kurallarının belli olduğunun altını çizen Tan, 2004 yılı sonunda AB Komisyonu'nun, Türkiye'nin siyasi kriterleri yerine getirdiğini belirten raporu üzerine AB Zirvesi'nde alınacak kararlarla Türkiye ile müzakerelere başlayacağını bildirdi. Tan, müzakerelerin süresinin Türkiye'nin performansına bağlı olacağına değinerek, "Bu itibarla bundan sonra Türkiye için özel statü gibi bir müessese AB kuralları içinde mevcut olamaz" dedi.
Irak Geçici Yönetimi'nden Adnan Paçacı tarafından yönetim üyelerine dağıtılan Anayasa taslağında Kürdistan ibaresinin yer almasına ilişkin bir soruyu cevaplandıran Sözcü Tan, 28 Şubat'ta Geçici Yönetim Yasası'nın hazırlanarak koalisyon güçlerine teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Tan, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini ve Türkiye'nin çalışmaları yakından takip ettiğini bildirdi. Irak'ın gelecek Anayasal yapısının halk oyuyla seçilecek bir kurul tarafından önümüzdeki yıl hazırlanmasının öngörüldüğünü belirten Tan, bu çalışmayı başından koşullandıracak adımların şimdiden atılmasının yanlış olacağını söyledi. Tan, Geçici Yönetim Yasası'nın Irak'ın mevcut 18 vilayeti temelinde ve birliği pekiştiren bir içerikte hazırlanmasının, Irak'ın tüm kesimlerinin yararına olacağını kaydetti.
Tan, Erbil'de 1 Şubat'ta KDP ve KYB'ye yönelik yapılan bombalı saldırılarda yaralananlardan 28'inin daha dün Dışişleri Bakanlığı tarafından kiralanan bir uçakla Diyarbakır'dan Ankara'ya getirildiğini açıkladı. Tan, daha önceden Ankara'ya getirilen 7 yaralının ikisinin kendi arzuları ile tedavilerinin devamı için Almanya ve İsviçre'ye gönderildiğini hatırlatarak, üç yaralının da tedavilerinin tamamlanarak dün ülkelerine döndüğünü bildirdi. Tan, 28 yaralının daha dünden itibaren Ankara'daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındığını belirterek, tedavi masraflarının Bakanlık tarafından karşılandığını kaydetti.
HAKAN AKKAYA - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2004 Çarşamba 15:33:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?