19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Dışişleri Bakanı Gül:Kıbrıs'ta son söz TBMM'nin

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs konusunda en son sözü TBMM'nin söyleyeceğini belirterek, ''TBMM'de oylama yapılacak" dedi.
Gül, 'Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'na katılmak üzere bugün Kuveyt'e gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda bir açıklama yapan Gül, Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'nın ilk defa kendi hükümetleri insiyatifinde başlatıldığını hatırlatarak, bir yılda 5. kez biraraya gelecek olmalarının önemine değindi. Bu ülkelerin bugüne kadar Birleşmiş Milletler ve İslam Konferansı çatısı altında biraraya gelmediklerine işaret eden Gül, bu ülkelerin 5 kez biraraya gelmelerinin önemli bir olay olduğunu ifade etti. Gül, toplantıya Türkiye, Suriye, Mısır, İran, Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt'in yanı sıra ilk kez Irak Geçici Hükümet Konseyi Dışişleri Bakanı ve Birleşmiş Milletler temsilcisinin de katılacağını belirtti. Bu toplantıda Irak'ın komşu ülkelere etkisinin değil Irak'ın yeniden yapılanmasında bölge ülkelerinin katkılarının görüşüleceğini dile getiren Gül, "Umut ediyorum ki bu toplantılar Irak'ın yapılanmasına katkı sağlar" diye konuştu.
Gazetecilerin Irak'ta etnik temele dayanan federasyon kurulması ile ilgili soruları üzerine komşu ülkelerin, Irak'ın bütünlüğü ve Irak'ın kaynaklarının Irak halkı tarafından kullanılması görüşünde birleştiğini belirterek, şu anda Irak'ta iç çatışmalar nedeniyle birçok Iraklının da hayatını kaybettiğini, bu nedenle bölge ülkelerinin Irak için ellerinden gelen herşeyi yapacağını söyledi. Kürt grupların bölgede Türk askerine ihtiyaç olmadığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Gül, mevcut askerlerin oraya nasıl gittiğini herkesin bildiğini söyledi. Gül şöyle konuştu:
"Orada görevleri Irak'ın kendi topraklarına hakim olmasıyla ve terörist grupların Irak topraklarında yaşama imkanı bulamaması ile bitecek. Biz de orada kalmak istemiyoruz. Kürtleri bugüne kadar orada biz koruduk. Kürtler Türkiye'yi her zaman dost ülke olarak görmelidir. Türkiye'ye her zaman ihtiyaçları vardır. Türkiye'ye karşı olan terörist gruplara yer verilmemeli".
Gazetecilerin, 19 Şubat'tan önce Kıbrıs konusunda bir değerlendirme toplantısı yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruları üzerine Gül, asıl çalışmaların bundan sonra başlayacağını ve stratejilerin de iyi niyet ve sabırla sonuç almaya yönelik olduğunu vurguladı. Kıbrıs'la ilgili anlaşmanın Ada'da kabul edilmeden Türkiye'de onaylanmasının Anayasal açıdan bir sıkıntı doğurup doğurmayacağı sorusu üzerine Gül, "En son söz TBMM'nindir. TBMM'de oylama yapılacak. Kıbrıs'la ilgili konu milli bir konudur. Herşey açık, şeffaf olacak" şeklinde konuştu.
SAFURE CANTÜRK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2004 Cumartesi 12:34:00
Güncelleme :14 Şubat 2004 Cumartesi 16:32:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?