18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Dışişleri Bakanı Gül Putin'le görüştü

Rusya'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kremlin Sarayı'nda Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü. Bakan Gül, "Türkiye yönetimi, Moskova'nın barışı korumak için yaptığı yatırımlara değer veriyor" dedi.
Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkilerin, özellikle uluslararası terörle mücadele bağlamında güvenli seyir izlediğini vurguladı. Bu konuda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük rolü olduğunu belirten Putin, "Başbakan Erdoğan iktidara geldikten sonra Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok pozitif ve iyi bir ritmle gelişmektedir. Bu gelişmeden memnunuz" diye konuştu.
Devlet Başkanı Putin, "İki ülke arasındaki resmi ticaretin yıllık hacmi, yüzde 15-20 oranında yükseliş gösterdi. Şu anda Türkiye ile 6.5 milyar dolar ticaret hacmine sahibiz. Turizm ve bavul ticaretini de katarsak, bu rakamın 12 milyar dolar olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu. Türkiye'nin dış ticaret hacminde, Almanya'dan sonra ikinci sırada ülkesinin yer aldığını vurgulayan Putin, Bakan Gül'ün Rusya ziyareti sırasında birçok problemin çözüleceğini ümit ettiğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, Rusya ile Türkiye arasındaki yüksek seviyeli ilişkilerden memnun olduğunu belirterek, "Rus topraklarında istikrarlı hayat devam etmektedir. Türkiye yönetimi, Moskova'nın barışı korumak için yaptığı yatırımlara değer veriyor" dedi.
Kurtuluş Savaşı sırasında Rusya'nın Türkiye'ye yaptığı yardımların ve genç Türkiye devletinin sanayisinin kurulmasında Rusya'nın desteğinin unutulmadığını kaydeden Bakan Gül, "Yetmişli yıllarda, Türkiye'de alüminyum ve cam sanayisinin kurulmasında, Rusya'nın rolü büyük olmuştur" diye konuştu. Rusya'nın Türkiye'ye o dönemde yaptığı yatırımların karşılığını peşin para yerine tarım ürünleriyle kabul etmesine de değinen Gül, "Bu büyük bir jestti" ifadesini kullandı.
Başkan Putin'le yapılan görüşmenin ardından Kremlin Sarayı'nı gezen Bakan Gül, daha sonra Rusya Federasyon Konseyi'ne hareket ederek, Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov'la biraraya gelecek.
FUAD A. MALİKOĞLU - MOSKOVA (İHA)
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2004 Salı 15:05:00
Güncelleme :24 Şubat 2004 Salı 22:16:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?