20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Dışişleri Bakanı Gül Rusya'ya gitti

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, terörün hiç bir izahının olmadığını belirterek, "Özellikle suçsuz insanlara yapılan terör, Türkiye tarafından hiçbir zaman kabul edilmemiştir" dedi.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı İgor İvanov'un resmi davetlisi olarak, bazı milletvekilleri ve kalabalık işadamı heyetiyle birlikte bu akşam Moskova'ya gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda açıklama yapan Gül, ziyaretinin 1996 yılından bu yana dışişleri bakanları düzeyinde Türkiye'den Rusya'ya ilk resmi ziyaret olacağını, ziyaretin ayrıca hükümetin Rusya ile ilk resmi teması olacağını kaydetti. Türkiye'nin yoğun ve derinlikli ilişkileri olan Sovyetler Birliği'nin dağılmasına müteakip, son 12 yıllık dönemde ilişkilerini her alanda geliştirdiği Rusya ile üst düzey resmi ziyaretler gerçekleştirmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Gül, "Bölgemizde köklü değişimler ve küresel dengeleri etkileyen gelişmeler vuku bulmaktadır. Bölgesel ve küresel düzeyde önemli iki ülke olan Rusya ve Türkiye'nin üst düzey resmi temasları, ikili bölgesel ve çok taraflı sorunların çözülmesi sürecinde doğrudan görüş alışverişi, işbirliği imkanlarının güçlendirilmesine olanak verecektir. İşbirliğimizi her alanda geliştirme imkanları ele alınacaktır. Ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi olanakları üzerinde de durulacaktır" diye konuştu.
Ziyareti sırasında çeşitli anlaşmaların da imzalanacağına işaret eden Gül, ziyaretinin 2001 yılında imzalanan Avrasya'da 'İşbirliği İçin Ortak Eylem Planı'nın ruhuna uygun olarak tüm alanlarda ilişkilerin geliştirilmesine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Gül, 'Çeçenistan konusunda Rusya'nın, Türkiye'nin destek verdiği yönünde hassasiyetleri var. Bu konuyu gündeme getirecek misiniz' sorusuna şu karşılığı verdi:
"Rusya tarafı gündeme getirirse görüşlerimizi söyleriz. O bağlamda şunu söylüyoruz; terörün hiçbirinin izahı yoktur. Özellikle suçsuz insanlara yapılan terör Türkiye tarafından her zaman kabul edilmemiştir, tenkit edilmiştir. Türkiye de terörden çok çekmiştir. O açıdan, bunun acısını bilir."
Gül, açıklamalarının ardından eşi Hayrunnisa Gül, bazı milletvekilleri, kalabalık işadamı ve gazeteci heyetiyle birlikte Rusya'ya hareket etti.
ZAFER ÇAKMAK - ANKARA (İHA)
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2004 Pazartesi 19:31:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?