18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Tuygan Washington’a gidiyor

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan, Bakanlık Müsteşarı Ali Tuygan`ın ABD`deki seçimler ve yeni atamalar nedeniyle geciken Washington ziyaretinin 13-15 Nisan`da gerçekleşeceğini açıkladı.

Tan haftalık basın toplantısında, müsteşarın Washington ziyaretine Dışişleri Bakanlığı`nın ilgili birimlerinden de katılım olacağını, Tuygan`ın ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon yetkilileri ile görüşmeler yapacağını söyledi.

Tuygan`ın Washington ziyareti, Türkiye-ABD ilişkilerinin ABD`nin Irak ve Ortadoğu politikalarından ötürü gerginleştiği tartışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşecek.

Tuygan`ın Kongre üyeleri ve Kongre`deki Türk-Amerikan dostluk grubuyla da görüşeceğini kaydeden Tan, Tuygan`ın Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü`nde (Washington Institute of Near East Policy) bir konuşma da yapacağını söyledi.

Tan, müsteşarın görüşmelerde Türk-ABD ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuları da ele alacağını söyledi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Tuygan`ın, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns ile, Türkiye ile ABD arasındaki müsteşarlar arasında siyasi istişare mekanizması kapsamında, çok geniş bir toplantı yapması bekleniyor. Görüşmede, Irak, Kıbrıs, Afganistan, NATO işbirliği, İran, Suriye, Ortadoğu, Kafkaslar ve Rusya ile ilişkiler ve son gelişmeler ele alınacak.

Bir yetkili, ``Sözde Ermeni soykırımının 24 Nisan`daki sözde yıl dönümünün yaklaşması nedeniyle Tuygan`ın görüşmelerinde olası girişimlerin bertaraf edilmesinin de gündemde olması beklenmeli`` dedi.

Tuygan`ın bu kapsamda Kongre`deki Yahudi lobileriyle de biraraya gelebileceği belirtiliyor.

Tuygan`ın siyasi düzeyde de kabul edilebileceğini belirten kaynaklar, henüz programın netleşmediğini söylediler.

ABD`nin geçen yıl Haziran ayında Ankara`ya ilettiği İncirlik üssünü lojistik merkez olarak kullanma talebine ilişkin hükümetin kararı beklenirken, Tuygan`ın konuya ilişkin hükümetin kararını ABD`ye iletip iletmeyeceği net değil.

Bu konuda bilgi veren bir yetkili, ``Siyasilerden talimat gelirse yanıtı (Tuygan) iletebilir`` demekle yetindi.


AA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 01:10:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?