18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Dışişleri Irak'a nakliyatı görüştü

Dışişleri Bakanlığı Irak’la ticaretin daha düzenli yapılabilmesi için ilgili tüm kuruluşlarla ortak bir çalışma başlattı.

Aralarında Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve TOBB’un da bulunduğu ilgili kuruluşlar Irak’la ticaretin daha güvenli yapılabilmesi için yeni bazı kurallar benimsedi.

Irakta rehin alma olaylarının artması ve son olarak Murat Yüce’nin öldürülmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı ilgili tüm kamu ve özel kuruluşları toplantıya çağırdı.

Toplantıya Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Uluslararası Nakliyeciler Derneği ve TOBB olmak üzere ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı.

Irak’taki pazardan vazgeçilmeyecek

Bakanlıktaki toplantıda Irak gibi büyük bir pazardan vazgeçilmesinin sözkonusu olmadığı görüşü genel kabul gördü.

Özel sektör temsilcileri Irak’ta var olan sözleşmelerini fesh edemeyeceklerini belirtirken başta kamyoncular olmak üzere çok sayıda insanın geçimini Irak’la ticaretten sağladığına dikkat çektiler.

Şirketler güvenlik için azami özen gösterecek

Toplantıda ticaretin daha güvenli yapılabilmesi için ek önlemler ele alındı. Şirketlerin güvenlik için azami özeni göstermesi ve bu çerçevede gayrı resmi nitelikte çok daha sıkı güvenlik kuralları getirilmesi kararlaştırıldı.

Bu kurallar arasında;


Nakliyatın konvoylar halinde yapılması

Güvenli geçiş koridorlarının belirlenmesi ve bu güzergahların dışına çıkılmaması

Güvenli aktarma ve konaklama alanları oluşturulması

Riskli bölgelere nakliyatın Iraklılar tarafından yapılması

Kamu ve özel sektör temsilcileri, kuralları kesinleştirdikten sonra Dışişleri Bakanlığı bunları ilgililerine bir duyuru ile iletecek.

Dışişleri Bakanlığı’nın bu kuralların hayata geçirilmesi ve konvoylardaki ABD eskortlarının güçlendirilmesi için Washington nezdinde girişimde bulunması da planlanıyor.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2004 Çarşamba 01:30:34
Güncelleme :4 Ağustos 2004 Çarşamba 01:38:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?