31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Dışişlerinde 'espri' rüzgarı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmelerinin ağırlık noktasını enerji konuları oluşturdu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Ankara’nın Türk Boğazları’na ilişkin hassasiyetini dile getirmesi üzerine Lavrov’un “Montrö hükümlerine saygılıyız” dediği öğrenildi. Bu arada, gerek görüşmeler, gerekse basın toplantısında Euro 2008 karşılıklı esprilerle gündeme geldi.

Sergei Lavrov’un, Dışişleri Bakanlığı’nda meslektaşı Ali Babacan ile yaptığı görüşmede enerji konuları üzerinde duruldu. Babacan, Türkiye’nin enerji kaynaklarının nakliyesi konusunda “kilit” bir ülke olduğunu, üretici olan Rusya ile Türkiye’nin birbirini tamamladıklarını söyledi.

Nabucco projesinin de gündeme geldiği görüşmelerde Babacan’ın, Ankara’nın enerji kaynaklarının Boğazlardan geçişlerine ilişkin hassasiyetini dile getirmesi üzerine Lavrov’un “Montrö hükümlerine saygılıyız” dediği öğrenildi.
Bu arada, Babacan, Rusya’yı Türkiye’deki enerji projelerine katılmaya davet ederken Lavrov, Türk şirketlerinin Soçi Olimpiyatlarının altyapı projelerinde rol almasını istedi.
-RUSYA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI

Ali Babacan, görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ikili ilişkilerde hedeflerinin “Çok boyutlu ve yoğunlaştırılmış ortaklık” olduğunu söyledi.
Ticaret hacminin geçen yıl 28 milyar doları aştığına dikkat çeken Babacan, bu yılın ilk beş aylık dönemindeki 16 milyar dolarlık ticaret ile Rusya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı haline geldiğini de vurguladı.

Sergei Lavrov da, ticari ilişkilerin iki cumhurbaşkanının koyduğu hedefi aştığını belirtti ve Türk işadamlarının Rusya’da, Rus işadamlarının Türkiye’de rahat hissetmesi için önlemler görüştüklerini anlattı. Lavrov, iki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin yapılması için hazırlıkların yapılacağını da anlattı.

Bu arada, basın toplantısı sona ererken Ali Babacan, Türkiye ile Rusya arasında Türkiye’den Rusya’ya domates ihracatına ilişkin sorunu çözen mutabakat zaptının bu sabah Ankara’da imzalandığına dikkat çekmesi üzerine Lavrov, “Türk domateslerini bekliyoruz” esprisini yaptı.

-“TÜRKİYE VE RUSYA KARADENİZ’DE STRATEJİK ORTAK”

Kıbrıs’taki başlatılan görüşme sürecine destek veren Lavrov, gerek Ortadoğu, gerekse İran nükleer programı sorununun tüm tarafların katılacağı görüşmelerle çözüme kavuşturulması gereğine işaret etti.

Sergei Lavrov’un, Rusya ile Türkiye’nin Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve güvenlik konularında “stratejik ortak” olduklarını vurguladığı basın toplantısında Ali Babacan, Türkiye aracılı, İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerin bugün yeniden İstanbul’da başladığını açıkladı.

Bunun üzerine, Lavrov, Türkiye’de yapılan dolaylı görüşmelere destek verdi.
Bir Rus gazetecisinin ASD’nin Çek Cumhuriyet ve Polonya’ya hava savunma sistemlerinin yerleştirilmesine ilişkin anlaşmaların yakında imzalanacağına dikkat çekmesi üzerine Lavrov, Doğu Avrupa’ya bu sistemlerin yerleştirilmesinin “güvenlik” değil “risk” getireceğini belirterek Rusya’nın tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.

-GÖRÜŞMELERE EURO 2008-

Bu arada, Euro 2008 konusunun da Bakanlık’taki görüşmeler sırasında ele alındı. Sergei Lavrov, basın toplantısında “Üzüntü ile belirttiğimiz tek konu da milli takımlarımız yenilmiş olması ama gerek Türk milli takımı, gerekse Rus milli takımının bronz madalya almasının yine büyük başarı” esprisini de yaptı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın, ekonomik ve ticari konular görüşülürken Türkiye’nin Rusya’daki yatırımlarının 6 milyara, Türkiye’deki Rus yatırımlarının ise 4 milyar doları bulduğuna dikkat çekilmesi üzerine “Acaba finalde biz oynasaydık sonuç 6-4 olur muydu?” esprisini yaptığı öğrenildi.

-SİGARA İÇMEK İÇİN DIŞARIYA ÇIKTI

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı’nda görüşmelerin sonunda Lavrov’un ortadan kaybolduğu görüldü. Ancak daha sonra Lavrov’un sigara yasağının nedeniyle sigara içebilmek için dışarıya çıktığı anlaşıldı.

-LAVROV’DAN ANKARA’YA TEŞEKKÜRLER

Hem Bakanlık’taki görüşmelerde hem de basın toplantısında Gelibolu’daki Beyaz Rusların mezarlıkları konusu gündeme geldi ve Lavrov, bu konuda Türk tarafına “şükranları”nı iletti. Lavrov, ayrıca bir tür operatörünün iflası nedeniyle sokakta kalan Rus turistlerinin mağdur olmaması için yaptığı çabalardan dolayı Türkiye’yi teşekkür etti.

...
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 15:44:27
Güncelleme :2 Temmuz 2008 Çarşamba 15:51:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?