17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Dışişleri´nden AB değerlendirmesi

Dışişleri Bakanlığı, 17 aralık AB zirvesinin Türkiye’nin mutabık olmadığı önerilerine ilişkin görüşlerin AB’ye verilen notayla kayıt altına alındığını belirtti.

Bakanlık, zirve kararlarında yer alan geçiş süreleri, korunma tedbirleri ve istisnai düzenlemelerin Türkiye’nin de mutabakat vereceği bir uzlaşı çerçevesinde karara bağlanacağını kaydetti.

Yapılan yazılı açıklamada, 17 aralık AB devlet ve hükümet başkanları zirvesi sonuçlarının 23’üncü paragrafında, AB Komisyonu’na, AB’nin yeni aday ülkelerle yapacağı katılım müzakerelerinde alacağı pozisyonun tespitinde tezekkür edebilecek bazı önerilerde bulunulduğu hatırlatıldı.

"Kararlar kamuoyuna sağlıklı duyurulmalı"

Açıklamada, 17 aralık zirvesi sonuçlarının sağlıklı biçimde değerlendirilmesine imkan tanımak amacıyla bazı hususların kamuoyuna duyurulmasında yarar görüldüğü belirtildi.

Dışişleri açıklamasında, 23’üncü paragrafta yer alan ’uzun geçiş süreleri, derogasyonlar ve belirli düzenlemelerle daimi koruma tedbirleri, yani korunma tedbirlerine temel teşkil etmek üzere daimi olarak elde tutulabilecek hükümler’ şeklindeki öneriye ilişkin 23 aralık günü AB dönem başkanlığına nota verildiği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı, bu girişimler sonucunda, zirve sonuçlarının ilgili bölümünde korunma tedbirleri için düşünülen ’daimi’ tanımlamasıyla kastedilen anlamı açıklayacak bir ifade değişikliğine gidildiğini belirtti.

23 aralık notası

Açıklamanın devamında, 23 aralıkta verilen notaya ilişkin, ’’buna rağmen, tarafımızdan 23 aralık günü verilen notayla özetle AB birincil hukukunun ve Birliğin temel felsefesinin ancak geçici nitelik taşımayan derogasyon, koruma tedbiri ve sair istisnai düzenlemelere cevaz verdiği, Türkiye’nin, zirve sonuçlarında önerilen ve adı ne olursa olsun süresi ve içeriği bakımından herhangi bir sınırlamaya tabi olmayan istisnai tedbirlere rıza göstermesinin beklenmemesi gerektiği yönündeki anlayışımız bir kez daha resmen kaydageçirilmiş bulunmaktadır’’ ifadesi kullanıldı.

Türkiye’nin mutabakatı

17 aralık zirve sonuçlarının AB’nin tek taraflı olarak aldığı kararlar olduğuna işaret edilen açıklamada, AB Konseyi’nin bu aşamada, müzakere süreci içerisinde bazı alanlarda uzun geçiş sürelerinin ve bazı istisnai tedbirlerin uygulanmasının tezekkür edilebilmesini Komisyon’a önermiş olduğu belirtildi.

Açıklamada, bu çerçevede, bazı basın organlarında ileri sürülenin aksine, Türkiye’nin sadece AB ülkelerinin sorumluluğu altında olan 17 aralık Zirvesi sonuçlarını imzalamasının söz konusu olmadığı belirtilerek, Türkiye’nin mutabık olmadığı önerilere ilişkin görüşlerinin de, verilen notayla kayıt altına alındığı bildirildi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2004 Çarşamba 02:24:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?