17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Dışişleri'nden İngiltere'ye uyarı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, pasaportlarındaki doğum yeri hanesinde Kürdistan yazdığı için Türkiye`ye girmelerine izin verilmeyen İngiliz yurttaşları konusunda Türk makamları nezdinde girişimde bulunmaya hazırlanan İngiltere`ye ``egemenlik`` uyarısında bulundu.

Tan, haftalık basını bilgilendirme toplantısında pasaportlarında doğum yeri olarak Kürdistan yazan İngiliz vatandaşlarına ilişkin basında yer alan haberleri değerlendirdi. Namık Tan, Irak asıllı üçüncü ülke pasaportu taşıyan yabancıların Türkiye üzerinden başka ülkelere yolculuklarında pasaportlarındaki doğum yeri hanesinde Kürdistan ibaresinin yer almasının özellikle son yıllarda gözlendiğine dikkat çekti. Tan, 2001 yılının Ağustos ayında İçişleri Bakanlığı`nın Dışişleri Bakanlığı`ndan konuyla ilgili görüş istediğini anımsattı. Namık Tan, pasaportlarda doğum yeri olarak köy, belde, nahiye ve bölge isimlerinin kullanılmasına izin verilmediğini bu kapsamda da pasaportlarında doğum yeri olarak Kürdistan yazan kişilerin Türkiye`ye giriş ve çıkışlarına izin verilmemesinin uygun bulunduğu yönünde görüş bildirdiklerini ifade etti.

Namık Tan, ``Bir yabancının ülkeye girişine izin verilip verilmemesi konusu o ülkenin egemenlik hakları kapsamına girmektedir. Uluslararası uygulamalar bir yabancıya vize verilmiş olsa bile ülkeye girişine izin verilmemesine cevaz vermektedir`` dedi.

Sözcü Tan, herhangi bir ülke tarafından Dışişleri Bakanlığı nezdinde bugüne kadar bu konu ile ilgili olarak diplomatik bir girişimde bulunulmadığını da sözlerine ekledi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2004 Cuma 15:46:33
Güncelleme :22 Ekim 2004 Cuma 15:50:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hakan Gökkaya IP: 81.214.113.xxx Tarih : 23.10.2004 16:47:08
ab diye bas bas bağıran hükümete bunlar ders olmalı. Dış mihraklar bu ülkenin ilerlememesi ve sorunlu ülke olması için elinden geleni yapıyorlar. Bin küsür yıllık bir geçmişe sahip olan Türk milletini oyunçak etmeye çalışıyorlar. İnsan hakları adı altında bu ülkenin insanlarını bir birine düşürmek isteyen dış güçlerin uşuklığını yapan 3 5 kişi ülkede gündem değiştirmek ve sorunlardan uzaklaştırmakla birlikte ülkeyi güçsüz hale getirmeye uğraşıyorlar. Türk milleti Atatürk"ün ilkeleri doğrultusunda gidip ayaga kalkmalı. Türk milleti Osmanlının şefkatini artık göstermemeli. İslam hoş görü dinidir. Ama Avrupalı hoşgörüden anlammaktadır. Millet olarak titreyip kendimize gelmeliyiz. Avrupa bize dost değil düşmanlık sergiliyor. Dostluk adı altında.