18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Dışişleri´nden sert Kerkük uyarısı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Kerkük ve çevresine yapay ve gayrı meşru nüfus kaydırması yapıldığı duyumlarına işaret ederek, "Hatalı politika ve uygulamalara karşı çıkan grupların, bu kez aynı hataları kendilerinin işlemeleri kabul edilemez" uyarısında bulundu.

Tan, haftalık basın bilgilendirme toplantısında yaptığı sert açıklamayla önemli uyarılarda bulundu. Türkiye`nin, Irak seçimlerine destek verdiğini belirten Tan, Türkiye`nin Sünniler dahil, Irak halkının tüm katmanlarını seçimlere en geniş şekilde katılmaya teşvik ettiğini de vurguladı.

Tan, sçimlerin, Irak halkının belli katmanlarının haklı talep ve beklentilerini karşılamada yetersiz kalmasının, Irak`ta ciddi meşruiyet sorunları doğurabileceğine dikkat çekti. Tan böyle bur durumun ayrıca, Irak halkını oluşturan unsurlar arasında birlik ve beraberlik ruhuna zarar verebilecek, bölgesel planda barış ve istikrarı tehlikeye düşürebilecek şartların oluşmasına yol açabileceğini kaydetti.

Tan, ``Nisan 2003`ten bu yana Kuzey Irak`ın muhtelif bölgelerinde yaşayan unsurlar arasından Kerkük çevresine yapay ve gayrı meşru nüfus kaydırması yapıldığı yolunda duyumlar almaktayız. 2004 yılında bu hareketin hızlandığı ve yakın geçmişe kadar da değişen fasılalarla devam ettiği bilinmektedir`` dedi.

Tan, bölgede yerleşik farklı toplum katmanlarına mensup Iraklılar`ın, ``Bu sürecin eski rejimin yanlış politikalarının düzeltilmesi görüntüsü altında, ancak tarihsel verilerle bağdaşmayan bir düzey ve yoğunlukta gerçekleştiğini, ayrıca belli siyasi parti ve oluşumlarca madden ve siyasi olarak teşvik edildiğini ve desteklendiğini`` doğruladıklarını kaydetti. Tan,şöyle devam etti:

``21`inci yüzyılda kimse kimsenin toprağını hukuk dışı emrivakilere maruz bırakamaz. Özgürlük, adalet ve demokrasi şemsiyesi altında geçmişin çarpık düzen ve politikalarına son verme görüntüsü altında, hatalı politika ve uygulamalara karşı çıkan grupların, bu kez aynı hataları kendilerinin işlemeleri kabul edilemez. Yüzyıllardır barış içinde kardeşçe bir arada yaşayagelmiş olan Kerkük halkı bize bazı unsurların vahim sonuçları olabilecek bir hataya sürüklenmekte oldukları yolunda endişelerini dile getirmektedir. Kerkük`e yüzbinlerce yerleşimcinin kaydırıldığını, bu insanların büyük bölümünün ne kendilerinin ne de ailelerinin Kerkük`le tarihten gelen bağlantılarının olmadığını bildirmektedirler``

Tan, tüm Iraklılar`a, BM`ye ve uluslararası topluma da mesaj verdi. Tan, sözü edilen teşebbüs ve uygulamaların büyük bir dikkatle incelenmesi ve gereğinin yapılmasını istedi. Tan, konuyla ilgili tüm tarafları da bir kez daha sağduyu ve meşruiyet zemininde hareket etmeye çağırdı.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2005 Çarşamba 14:37:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?