23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Diyanet: Cemevleri, camilerin alternatifi olamaz

Ankara - Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, başkanlığın, cemevlerini özgün, kültürel ve mistik kimliği, misyonu bulunan ve korunması gereken bir zenginlik olarak gördüğü belirtilerek, "Ancak böyle bir bakış açısı cemevlerini caminin alternatifi ve muadili bir ibadethane olarak görmeyi haklı kılmaz" denildi.

Açıklamada, Alevi-Bektaşi kültür ve geleneğinde dergah, tekke, zaviye ve niyaz evi olarak tanımlanan bugünkü cemevlerinin ısrarla cami, kilise ve sinagog gibi birer mabet olarak gösterilmeye çalışılmasının tarihi tecrübeye ve bilimsel kriterlere aykırı olduğu belirtilerek, "Daha da önemlisi böyle bir yaklaşım milli birlik ve bütünlüğümüzü tehdit eden bir ayrıştırmaya da zemin hazırlayıcı mahiyette bir girişimdir" denildi.

Açıklamada, başkanlığın kurulduğu günden beri üstlendiği kamu hizmetini laiklik ilkesi doğrultusunda hiçbir ayırım yapmadan Müslümanlık üst kimliği altında herkesi içine alacak bir şekilde, sağlıklı ve bilimsel bilgi ışığında yasaların kendisine verdiği görevini sürdürdüğü kaydedildi.

Cemevlerinin camilerin muadili bir ibadethane olup olmadığı meselesinin Aleviliğin İslam'dan ayrı, başlı başına bir din olup olmadığıyla ilgili bir mesele olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"İslam dininin ibadethanesi camidir. Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın Kur'an'dan başka bir kutsal kitabı ve Hz. Muhammed'den gayri bir peygamberi olmadığı için Alevilik, ayrıntıda nasıl tanımlanırsa tanımlansın, İslam içi bir inanç ve dini anlayıştır. Alevilik-Bektaşilik öğretisinin kurucu ve saygın şahsiyetlerinin yazılı eserlerinde, nefeslerinde ve şiirlerinde bu böyle ifade edildiği gibi tarihsel realite de bunu göstermektedir. Alevi vatandaşlarımızın kahir ekseriyetinin düşüncesi de böyledir. Bu nedenle cemevleri, İslam'ın on dört asırlık teori ve pratiğinde hiçbir zaman camilerin alternatifi ve muadili olmamıştır. Çünkü cami, bütün Müslümanların ortak mabedidir. Bu konuda bugüne kadar herhangi bir tereddüt ve şüphe ortaya çıkmamıştır. Alevilik, İslam kültürünün bütününden ayrışan değil, onu tamamlayan bir unsurudur."
AA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2005 Cuma 02:10:36
Güncelleme :4 Şubat 2005 Cuma 02:17:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?