30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Diyarbakır davası başladı

Diyarbakır'da 3 Ocak'ta 7 kişinin ölümü, 68 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırıyı gerçekleştirmekle suçlanan terör örgütü PKK üyesi Erdal Polat ile 11 sanığın yargılamasına başlandı.

Polat, olayın faili olduğunu inkar etti, Huzurevleri Polis Karakolu'na yönelik bombalı saldırıyı ise kabul etti.

Davanın ilk duruşmasında, tutuklu sanıklar Erdal Polat, tutuklu yakınları Zeki Polat, Mehdi Polat, İrfan Polat, Murat Polat, Fuat Polat, Meryem Polat, Mencile Polat, Ayhan Turgut, Celal Çelik, Fırat Altan ve tutuksuz Leyla Polat hazır bulundu.

Erdal Polat, 'ülkenin bölünmez bütünlüğü aleyhine silahlı eylemlerde bulunmak', 'bombalı saldırı sonucu kasten 7 kişinin ölümüne neden olmak' ve 'adam öldürmeye tam teşebbüs' suçlarından yargılanıyor.

Sanık Polat, duruşma, olayda yaşamını yitiren sivillerin ailelerine başsağlığı diledi.

Mahkeme başkanının, "Olayda yaralanan askerlere neden geçmiş olsun demiyorsun, sivilleri neden ayırıyorsun?" sorusunu Polat, "Ben tarafım, asker ise benim düşmanımdır" diye yanıtladı.

İddianamenen okunmasından sonra savunmaları alınan sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.

Bombacının amcasının oğlu olan tutuklu sanıklardan Mehdi Polat, "Bunu yapan hangi terör örgütü olursa olsun kınıyorum. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Erdal benim evime geldiğinde kendisine tepki gösterdim ve ona 'Ben AKP üyesiyim, sizin fikirlerinizi benimsemiyorum' dedim. Olay günü eve geldiğinde televizyon açıktı olayları izleyince eşimle birlikte küfredip 'Allah belalarını versin' dedik. O da hiçbir şey demeden evden ayrılıp gitti. Zaten ben evime gelmesinden rahatsızdım" dedi.

Sanık İrfan Polat ise "Benim terör örgütüne hiçbir zaman sempatim olmadı. Erdal'ı en son 10 yıl önce görmüştüm, olayla ilgim yok" diye konuştu.

Bombacının ağabeyi tutuklu sanık Murat Polat ise, "Bu olayı bütün kin ve nefretimle kınıyorum. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum" ifadesini kullandı.

Erdal Polat: "Herkes beni fail biliyor"

Sivillerin ailelerine başsağlığı dileyen Erdal Polat ise, "Bunu söylerken olayın faili olarak konuşmuyorum. Herkes beni olayın faili biliyor, ancak ben sadece olayda kullanılan aracı satın alıp diğer şahıslara teslim ettim" dedi.

"Bu olay benim inisiyatifimle olmadı" diyen Polat, "Evet ben PKK'lıyım. Şehirde ve kırsalda uzun süre kaldım. Akrabalarımın evine gittiğim doğrudur, ancak beni ihbar edebileceklerini düşündüğüm için sürekli kendilerini tehdit ettim" diye konuştu.

"Ben, aracı satın aldım"

Mahkeme başkanının, "Peki Diyarbakır'daki faaliyetlerin nelerdi?" sorusunu Erdal Polat, "Bu konuda size bilgi vermek zorunda değilim. Ben o aracı satın aldığım için yakalandım, bunun farkındaydım. Evde çatışabilirdim. Bulunduğum evde bir aile olduğu için yapmadım. Ancak ben olayın faili olsaydım onlar beni sağ alamazdı. Gözümü kırpmadan kendimi imha ederdim. Ben olayda kullanılan bombayı hiç görmedim, aracı satın alıp ilişkide olduğum kişilere verdim" diye yanıtladı.

Polat sözlerine "Olayda uzaktan kumandalı bomba kullanmadım, bir tanık çıksın beni teşhis etsin, ben şimdi üstlenirim, paradaki parmak izine bir itirazım yok, zaten aracı ben satın aldım" şeklinde konuştu.

"Karakola saldırıyı ben yaptım"

Mahkeme başkanının, Huzurevleri Polis Karakolu'na yönelik yapılan bombalı saldırıyla ilgili sorusuna ise Polat, "Bak işte 'Onu sen yaptın' diyebilirsin" deyince mahkeme başkanı sinirlenerek, "Ben değil, sen kabul edeceksin. Bana sorarsan ben diğer olayı da senin yaptığını söylerim" dedi.

Erdal Polat, "Ben Huzurevleri olayını evet yaptım. Ancak 3 Ocak'taki saldırıyla kesinlikle ilgim yok" diye konuştu.

...
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 17:28:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?