21
Mayıs
2024
Salı
ANASAYFA

Diyarbakır PKK'yı böldü

Olay şöyle gelişti: Apo’nun da desteklediği ileri sürülen Feridun Çelik, bu karara karşı çıkarak bağımsız adaylığını ilan etti. Çelik, adaylık başvurusunu da Apo'nun iki avukatıyla yaptı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı PKK'yı böldü. DEHAP Osman Baydemir'i aday gösterince, Abdullah Öcalan'ın desteklediği öne sürülen Feridun Çelik bağımsız aday oldu. Aralarında Osman Öcalan'ın da bulunduğu örgütün 19 önemli ismi sol ittifakı topa tuttu.

28 Mart yerel seçiminde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na kimin aday olacağı çekişmesi, Kongra-Gel adı alan PKK/KADEK üst yönetimini de böldü. Bazı sol partilerle işbirliği yapan DEHAP, Osman Baydemir'i aday gösterirken, Abdullah Öcalan'ın desteklediği öne sürülen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DEHAP'lı Feridun Çelik bağımsız aday oldu. Çelik'i destekleyen ve aralarında Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'ın da bulunduğu örgütün 19 önemli ismi yayınladıkları bildiride DEHAP'ın katıldığı ‘Sol İttifak’ı topa tuttu. Örgütün sözde Başkanlık Konseyi ise bu isimleri ‘bozgunculuk’ yapmakla suçlayıp tüm yetkilerinin ellerinden alındığını ilan etti.

APO: ÇELİK OLSUN

İmralı Adası'nda ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan, 18 Şubat'ta kendisi ile görüşen avukatlarına, 28 Mart'taki seçimlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Feridun Çelik'in aday gösterilmesini istediğini söyledi. Kardeşi Osman Öcalan ile bazı üst düzey örgüt yöneticisi bunun üzerine Çelik'in desteklenmesi için 23 Şubat'ta bildiri yayınladı. Osman Öcalan, Nizamettin Taş, Kani Yılmaz ile birlikte 19 örgüt yöneticisi yayınladıkları bildiride ‘‘Başkan Apo, bu tartışmalara bir nokta koyarak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için uygun adayın Feridun Çelik olduğunu açıklamıştır. Bu konuda başkan Apo'nun tercihini sahipleniyoruz. 28 Mart seçimlerinde tüm Diyarbakır halkını başkan Apo'nun aday gösterdiği Feridun Çelik etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz’’ denildi. Feridun Çelik, bu bildiriden 1 gün sonra 24 Şubat'ta bağımsız aday olduğunu açıklarken, Öcalan'ın 2 avukatıyla birlikte İl Seçim Kurulu'na gelerek adaylık başvurusu yaptı.

BAYIK GRUBU KARŞI

Kongra-Gel'in başına getirilen Zübeyir Aydar ile örgütün diğer yöneticileri Remzi Kartal, Duran Kalkan, Cemil Bayık, Murat Karayılan ve Mustafa Karasu ise Çelik'i ‘demokratik güçbirliğini hazmedemeyen kişi’ olarak nitelendirdi. Örgütteki bu gerginlik, Kürt internet sitelerinde geniş yer alırken, ‘Nasname’ adlı internet sitesi, ‘Ferhat’ kod adlı Osman Öcalan, ‘Botan’ kod adlı Nizamettin Taş ile ‘Serhat’ kod adlı Kani Yılmaz'ın örgüt kararlarına karşı geldiği için yetkilerinin alındığına ilişkin örgüt içi talimatı yayınladı. Kongra Gel başkanlığı imzalı 25 Şubat tarihli olduğu ifade edilen belgede şunlar belirtildi:

BOZGUNCU VE YIKICILAR

‘‘Başkanlık talimatlarını dinlemeyen ve görevlerini yapmayan, tersine hareketimize karşı bozguncu ve yıkıcı faaliyetlerini yürütmekte ısrarlı olan Ferhat, Botan ve Serhat'ın bütün pratik görevleri dondurulmuş, bu kişiler görevsizlendirilerek merkeze çağrılmıştır. Bundan böyle bu kişilerin alacağı tüm kararlar ve verecekleri talimatlar Kongra Gel dışıdır, geçersizdir ve örgütümüz bunlardan sorumlu değildir. Ayrıca bu kişilerle birlikte çalışmak, onların talimatlarına göre hareket etmek, bu tür talimatları uygulamak ve başkalarına da uygulatmaya çalışmak disiplin suçudur ve böyle yapan kişilere karşı disiplin yönetmeliği uygulanacaktır.’’

ABD'YE SIĞINMADILAR

İnternette yayın yapan 'Kurdishmedia.com' adlı haber sitesinde son gelişmeler üzerine sayıları yaklaşık 100'e varan örgüt üyelerinin Irak'ın kuzeyindeki PKK Kampını terk ettiği ve Amerikalılar'a teslim olduğu öne sürüldü. Ancak Zübeyir Aydar bir açıklama yaparak örgütsel bir kopuşun söz konusu olmadığını, sadece iç prosedür gereği bir disiplin prosüdürünün yürütüldüğünü, 100 örgüt üyesinin Amerikalılar'a sığındığı iddialarınında doğru olmadığını savundu. Aydar, seçimlerde Demokratik Güç Birliği ittifakı adaylarını desteklediklerini anlatırken, bağımsız aday olanları da geri çekilmeye davet etti.

Anlayan anlasın

Gelişmeler üzerine bir açıklama yapan Feridun Çelik, ‘‘Halkımızın oylarını bölecek Demokratik Güç Birliği dışındaki partilerin işine yarayacak ve halkımızın demokratik mücadelesini zedeleyecek herhangi bir çaba içerisinde olmayacağım. Halkımız sandık başına giderken, iki tercihle karşı karşıya kalmayacaktır. Bunu teke indireceğiz’’ diye konuştu. Çelik, sözlerinin devamında, ‘‘Adayları teke indiriyoruz’’ derken, ‘‘Adaylıktan mı çekiliyorsunuz?’’ sorusuna, ‘‘Yaptığımız açıklamada her şey belli. Kim nasıl anlarsa anlasın’’ yanıtını verdi.

Hangi grupta kimler var?

Abdullah Öcalan'ı destekleyen ve bu doğrultuda hareket ettikleri ileri sürülen grubun öncülüğünü Apo'nun 'Ferhat' kod adlı kardeşi Osman Öcalan yapıyor. Kendisini uzun süre Avrupa'da PKK'nın sözcülüğü yapan, Öcalan'ın yakalanmasından sonra Kuzey Irak'ta faaliyetlerini sürdüren Kani Yılmaz takma adını kullanan Faysal Dunlayıcı ve yine örgütün uzun süre İran ve Irak'taki faaliyetlerini koordine eden 'Botan' kod adlı Nizamettin Taş destekliyor. Diyarbakır belediye seçimleri için örgüt yöneticilerine bayrak açan yaklaşık bin kişilik silahlı gücü bulunduğu öne sürülen grubun yayınladığı bildiride yer alan isimler şöyle sıralandı:

TAŞ VE KANİ YILMAZ EL ELE

Kongra-Gel başkan yardımcısı Osman Öcalan, örgütün yürütme konseyi üyeleri Nizametten Taş, Hıdır Yalçın (Serhat), Halil Ataç (Ebubekir), diğer yöneticiler Şükran Biner (Jiyan Deniz), Şehnaz Altun (Sakine Batman), Mehmet Eşiyok (Berxwedan), Rahime Yıldırım (Helin) (Gençlik komitesi başkanı), Hıdır Sarıkaya (Ekrem), Kani Yılmaz, Dursun Ali Küçük, Hasan Atmaca (Türk Ferhan), Süleyman Kaydı (Celal), Ali Toprak (Mervan), Selahattin Gün (Doğan), Nevval Serda Çelik (Dilar), Halime Kabul (Nefel), Osman Erdal (Sarı Sadun), Tahsin Inanç (Mahir)

KARAYILAN BAYIK İTTİFAKI

Abdullah Öcalan'ın talimatlarını uygulamayan grubun başında PKK'nın yıllarca en üst düzeyde askeri sorumluluğunu yürdüren 'Cuma' kod adlı Cemil Bayık, uzun süre Şırnak ve çevresi ile Kuzey Irak'taki 'Bahdinan' bölgesindeki eylemleri organize eden Murat Karayılan, Kuzey Irak'taki Kürt liderlerle teması sağlayan Mustafa Karasu, örgütün siyasi faaliyetlerinden sorumlu Duran Kalkan ve DEP'in kapatılmasından sonra yurt dışına kaçan ve PKK/KADEK'in yerine oluşturulan Kongra-Gel'in başkanı sıfatını alan Zübeyir Aydar, yardımcısı yine eski DEP'li Remzi Kartal bulunuyor. Bu grubun bölgedeki gücünün ise 3 bin 500 civarında olduğu tahmin ediliyor.

HÜRRİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 1 Mart 2004 Pazartesi 04:03:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?