23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Diyarbakır'da şarbon paniği


Diyarbakır - Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, Bağıvar Beldesi'nde 6 kişide deri şarbonu tespit edildiğini bildirdi.

Kubat, yaptığı yazılı açıklamada, bu durum için Tarım İl Müdürlüğü'nden karantina uygulanması istendiğini belirterek, bugün oluşturdukları sağlık ekibinin de bölgeye gönderildiğini kaydetti. Kubat, bir hayvanın 15 gün önce hastalanması üzerine sahibi tarafından kesilerek etin bir kısmının tüketildiği, diğer kısmının da 5-6 aileye satıldığının öğrenildiğini kaydetti.

Kubat, açıklamasında şu ifadelere yerdi:

"Sağlık ekibince beldede yapılan sağlık taramasında kesilen hayvanla temas eden 6 kişide deri şarbonu tespit edildi. 2 kişi Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi İntaniye Kliniği'nde tedavi altına alındı. Köyde ikamet eden diğer 4 hastanın da Bağıvar Sağlık Ocağı tarafından tedavilerine başlanmıştır. Sağlık ekibi, hastalıkla ilgili vatandaşları bilgilendirerek, almaları gereken önlemler konusunda uyarmıştır. Beldeye şimdilik hayvan giriş ve çıkışı gözetim altına alınmıştır."

Eker:"Şarbonun meralardan bulaştığını sanıyorum"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bölgede görülen şarbon hastalığının, meralardan bulaştığını tahmin ettiğini söyledi.

Eker, gazetecilerin şarbon hastalığıyla ilgili soruları üzerine, bölgede hayvan hareketlerine yeteri derecede dikkat edilmediğini belirterek, hayvanların mutlaka muayenelerinin yapılıp, raporla sevkıyatının gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Eker, şöyle konuştu:

"Şarbon hastalığıyla ilgili yaptığımız incelemelerde hastalığın meralardan kaynaklanmış olabileceğini düşünüyorum. Şarbon virüsü 40-50 yıl boyunca meralarda hayat bulabiliyor. Bölgedeki meraları ilaçlayıp hayvanları 5 yıl süreyle aşılayacağız. Her şey kontrolümüz altındadır."

AA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2005 Cumartesi 03:01:05
Güncelleme :16 Temmuz 2005 Cumartesi 03:06:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?