19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Diyarbakır'da tarihi gün

Başbakan Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile görüşecek bugün Diyarbakır'da...

Havalimanında Başbakan'ı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Leyla Zana karşıladı. Zana'nın yerel kıyafet giydiği görüldü. Başbakan da Belediye'ye giderek Baydemir'i ziyaret etti. Belediye önünde Baydemir'in Başbakan Erdoğan'ı karşılaşması sırasında samimi görüntüler vardı. Emine Erdoğan'ın Belediye'ye gelirken poşu taktığı görüldü.

BARZANİ KÜRTÇE KONUŞTU, TÜRKÇE BİTİRDİ

Törende kürsüye ilk çıkan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani oldu. Barzani konuşmasını Türkçe sözlerle bitirdi.

Barzani şunları söyledi:

YENİ BİR TARİH OLUŞTURMA ZAMANI

Sayın Başbakan’a çok içten teşekkürlerimi sunuyorum bu fırsatı bize tanıdığı için. Benim için bugün tarihi ve çok değerli bir fırsat gelişmiştir ki geldim ve sizleri ziyaret etmekteyim. Kürdistan halkının selamlarını taşıyorum Diyarbakır halkı için….Yeni bir tarih oluşturma zamanı gelmiştir. Birbirini kabul etmek, kardeşlik yöntemleriyle yaşamak zamanıdır.

SAVAŞLAR DENENDİ, KİMSE HAYIR GÖRMEDİ

Bugünün oluşturma zamanı Erdoğan’ın Erbil’e gelişiyle başlamıştır. Ben bugün sevinçler içinde kaldım. Ortadoğu’da yaşayan insanlar artık birlikte yaşama zamanı gelmiştir. Birlikte yaşamakla birlikte kalmakla halklarımızı mutlu günlere götürebiliriz.
Savaşlar denedi, kimse savaştan bir hayır görmedi.

PERVER İLE TATLISES KÜRSÜDE DÜET YAPTI

Daha sonra kürsüye Şivan Perver ile İbrahim Tatlıses çıktı.

PERVER: GENÇ GİTTİM, İHTİYAR DÖNDÜM

Şivan Perver kürsüde şunları söyledi:

''Güzel Diyarbakırımız bu çok güzel bir gündür. Gerçekten tarihe gidecek dostluk kardeşlik sevdanın gideceği bir gün. Tarihi bir gün. Benim için de tarihi bir gün. 38 yıldan sonra ben buradan ayrıldığımda bir delikanlıydım, bir gençtim. Şimdi bir yaşlı adam olarak geri döndüm. Değerli Türkiyemizin Başbakanı büyük bir mayayı temiz süte kattı, bugün dostluğun kardeşliği kutluyoruz. Var olsunlar, ellerine sağlık. Her bunun için emek veren, bunun için yüreği çarpan herkese teşekkür ediyoruz. Umarım bütün Türkiye bunu düşünecektir, artık farklılıklar artık yasak edilmeyecek. Biz hep yasaklarla paylaştık. Yasak olduğu için bu ülkeden ayrıldık. Kimileri hapishanede çürüdü, işkence gördü. Kimileri kaçtı bizim gibi, yavaş yavaş... Çok değerli Kürdistan bölgesinin başkanı Barzani de bu konuda olumlu düşünceleriyle yaklaştı ve bu değerli insnaları Diyarbakır’da görmek herkes tarafından sevinilecek bir şey. Bu ülke ne tarihler gördü. Neler geçirdi biliyorsunuz. Ve şimdi yeni bir devir. Bu barış devri, demokrasi devridir. Demokrasiye ihtiyacı var bu ülkenin. Dünyaya düşen her insanın özgürce yaşama hakkı vardır. Sayın Başbakan Almanya’da üç sene önce demişti ki, asimilasyon bir insanlık suçudur, bir günahtır. Bu ülkede asimilasyon olmayacak, insanlar dostça yaşayacak.Siz emredin biz gelelim. Yeter ki dostluk kardeşlik barış eli her zaman birbirini tutsun.''

İbrahim Tatlıses ise kürsüde şunları söyledi:

''Şivan kardeşime çok teşekkür ederim. 37 sene sonra. Kim barışa hizmet verirse diyor, onu ellerinize elin, onu alın. Küçüklerin gözlerinden büyüklerin ellerinden öperiz. Barış için kim elini taşın altına koyarsa o benim başımın üstündedir. Biz Şivan kardeşimle buraya ne şöhrete ne şana geldik. Biz bunlara doyduk.Yani biz istersek, karı saman ederiz, hasta ineğini de kaldırırız. Bazılarımız buna engel yapıyor. Muhalefet olduğu yerde barışın olması mümkün değil. ancak her şeyin sahibi sizsiniz. Bu halk her şeyi başarır. Son kez bir şey söylüyorum. Benim eğer erkek bir çocuğum olursa, adını Barış koyacağım. Adı barış olacak.''

Tatlıses ve Perver'den sonra kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

BABA BARZANİ'Yİ ANDI

- Diyarbakır, ey Diyarbakır. Kardeşlik şehri Diyarbakır. Sizi yürekten selamlıyorum. Sizleri hasretle selamlıyorum. Bağlar, Bismil, Çermik sizi kalpten selamlıyorum. Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani, Hazro sizi gönülden selamlıyorum.

- Kayapınar, Lice, Silvan, Sur sizi kalpten selamlıyorum. Bugün buradan, Şanlıurfa’yı Mardin’i Hakkari’yi Muş’u Bingöl’ü, Bitlis’i 81 vilayetimizin tamamını selamlıyorum. Diyarbakır’dan, Diyarbakır’ın kardeşleri olan Mekke’yi Medine’yi Kudüs’ü Şam’ı İstanbul’u selamlıyorum. Diyarbakır’ın kardeşi Erbil’i buradan selamlıyorum.

- Bundan 81 yıl önceydi. 21 Haziran 1932. Hakkari Şemdinli’den sınırdan çok önemli bir misafirlerimiz gelmişti. Toprakları uçaklarla bombalanmıştı. Köyleri yakılmış yıkılmıştı. Eşleri dostları akrabaları katledilmişti. Yerlerinden yurtlarından yuvalarından kopmuş, sürgüne hüküm giymişlerdi. Şemdinli’den kardeşlerinin yurduna, yuvasına, hanesine Türkiye’ye geldiler.

- Buradaki kardeşleri onları muhabbetle kucakladılar. Hoş geldiniz dediler. Burası sizin evinizdir dediler. Tarih boyunca yaptıkları gibi sofradaki ekmeklerini onlarla paylaştılar. Gelenlerden bir tanesi şunu söylüyordu: “Biz Türkiye’de asılmayı bekliyorduk. İdam edilmeyi bekliyorduk. Zira Türkiye üzerinde bizi tutuklamak ve asmak için ağır baskı vardı. Ama biz Türkiye’ye seve seve geldik. Çünkü ölsek de Türkiye’de ölmek istiyorduk.”

- Evet bunu söyleyen, Molla Mustafa Barzani’ydi. Merhum “Allah’a dine İslam dininin önderine inanmış Müslüman milletin de nasıl ki doğruluk dürüstlük varsa bütün bu özellikler Molla Mustafa Barzani’de de vardır. İşte o Barzani 81 yıl önce kardeşlerinin ülkesi Türkiye’ye misafir oldu. Bugün de oğlunu, değerli dostum Mesud Barzani’yi misafir ediyoruz.

- Tıpkı babanız gibi, amcalarınız gibi, kardeşlerinin toprağına Türkiye Cumhuriyeti’ne Diyarbakır şehrimize hoş geldiniz. Sizi sizin şahsınızda, Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki değerli kardeşlerimizi muhabbetle selamlıyorum.

SEZAİ KARAKOÇ DİYOR Kİ

- Diyarbakırlı büyük şair Sezai Karakoç diyor ki “Diyarbakır sadece Türklerin değildir. Diyarbakır sadece Kürtlerin değildir. Diyarbakır sadece Arapların değildir. Tıpkı Erbil gibi, Diyarbakır hepimizindir”

- Biz Erbil’de kendimizi, kendi şehrimizde hissettik. Siz de kendinizi şehrinizde hissedin diyorum.

- Bugün büyük bir hasretle, vatan hasretine, anne baba kardeş hasretine de burada Diyarbakır’da son veriyoruz. Bugün büyük bir kavuşmaya, kucaklaşmaya hep birlikte şahit oluyoruz.

- Diyordu ki “Ben seni özledim inan ki seni özledim. Baharın rengine sor. O ağacın çiçeklerine sor. Barış güvercinlerine sor. Arkadaşlık ve dostluğa sor. Hapishane duvarlarına sor. Onlar sana doğruyu söylerler. Ben seni çok özledim. İnan ki seni özledim”

Tam 37 yıl süren bu anlamsız, bu acı, bu kederli hüzünlü özleme bugün artık son veriyoruz. Türkiye’nin sesini, bu topraklarının sesini, bugün artık vatanıyla aşkıyla buluşturuyoruz. Nihayet hoş geldin Şivan Perver diyorum. Evine vatanına anne baba ocağına hoş geldin diyorum. Diyorum ki, ah bugün biri daha aramızda olsaydı. Bu toprakların bir başka nefesi daha aramızda olsaydı.

- Diyordu ki “Üzülme sen üzülme. Başını öne eğme. Gün olur kavuşuruz. Dert etme Diyarbakır. Ağlama sen ağlama. Kanlı bezler bağlama. Bu yangın söner bir gün. Ağlama Diyarbakır. Ey fırtınalı bayır, ey mazlum Diyarbakır. Dağlarında kızıl ateş. Alnımda kızıl bakır. Çiğdemler solar gibi, anneler yanar gibi. Dizlerine döküldüm. Ağlama Diyarbakır”

- Ben yandım siz yanmayın Allah aşkına diyordu. Şimdilik Hoşçakalın çözüm diyordu. Hoşça kal ey sevgilim Türkiye diyordu. Ne var ki vatana hasret, dosta hasret şekilde tam 13 yıl önce bugün bir 16 Kasım’da gurbette hayata veda etti. Ahmet Kaya’yı Diyarbakır’ın Malatya’nın evladını, Türkiye’nin sesini, sevgili dostum Ahmet Kaya’yı rahmetle yad ediyorum.

- Ah diyorum, ah o da burada olsaydı. Ben Pınarhisar’a giderken o da uğurlamaya gelmişti. O da şarkılarıyla türküleriyle bu kardeşini uğurlamaya gelmişti. Sevgili Tatlıses ile Perver’i keşke bizimle dinleseydi. Bizimle eşlik etseydi. Mukadderat. Ben şuna yürekten inanıyorum. Bugün Diyarbakır’daki bu buluşma, bu hasret giderme var ya, bugün Diyarbakır’da aynı gökyüzünün altına kurduğumuz muhabbet ortamı var ya, Yunus Emre’nin Mevlana’nın Hacı Bektaş-ı Veli’nin ruhunu muazzez etmiştir. 13 yıl önce aramızdan ayrılan Ahmet Kaya’nın ruhunu da muazzez etmiştir.

PAZAR KADAR DEĞİL, MEZARA KADAR

- Biz kardeşiz, biz pazara kadar değil mezara kadar, mahşere kadar biriz, beraberiz. Biz aynı coğrafyanın aynı toprakların medeniyetin mensuplarıyız.

- İşte bugün Şivan Perver 37 yıl sonra burada ve sağ olsun bütün sıkıntılara rağmen, hakikaten çok büyük bir sıkıntıyı yaşayan İbrahim Tatlıses kardeşimiz o da burada. Birlikte beraber düeti yaptılar. Ben İbrahim Tatlıses kardeşimizi de bugün çok daha iyi gördüm. Güzel bir final yaptı onu da gördüm. İnşallah kendisinin cd’leriyle yine bir araya olacağız, beraber olacağız. Rabbim ona da sağlığını sıhhatini lütfetsin.

İŞTE DİYARBAKIR'DA YAŞANANLAR...

13:50

Başbakan Erdoğan ve Barzani, toplu açılış töreni için miting alanına gitti. Selamlamak için kürsüye çıktıklarında ilk kez Barzani için ''Irak Kürdistan Yönetimi Başkanı'' ifadesi kullanıldı.

13:00

TÖREN ALANINDA HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'daki temasları kapsamında bugün bin 300 tesisin toplu açılışının gerçekleştireceği Kantar Kavşağı'ndaki tören alanında hazırlıklar tamamlandı. Çok sayıda basın mensubunun izleyeceği programın gerçekleşeceği tören alanına Başbakan Erdoğan'ın dev posterleri ve AK Parti bayrakları asıldı. Alanın protokol konuşmalarının yapılacağı bölümüne platform, bunun yan tarafına ise çadırlar kuruldu. Tören alanına Türk bayrakları ile Atatürk ve Başbakan Erdoğan'ın posterleri asıldı. Vatandaşlar, kontrol noktalarından geçtikten sonra alana alınıyor. Basın mensupları için platformun önünde dar bir koridor oluşturuldu. Çok sayıda ambulansın hazır beklediği alanda acil müdahale çadırı kuruldu. Alanın çevresindeki binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Platformun sol tarafına sinevizyon ekranı kuruldu. Seyyar satıcılar alan içerisine alınmazken, bir müzik grubunca miting alanında bekleyen vatandaşlar için Diyarbakır'a özgü türküler seslendiriliyor.

12:50

Başbakan Erdoğan, programında değişiklik yaparak Barzani ile birlikte Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret etmeye gidiyor.

12:45

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ise gazetecilere şunları söyledi:
''Bu kritik sürecin aşılması konusunda, kardeşlik hukukuyla meseleye bakılması gerektiği konusundaki düşünceleri sayın başkan ifade etmiştir. Biz misafir olduğumuz için, sayın başkan hem grubumuz adına hem belediye başkanı olarak çalışmalarını ve taleplerini dile getirdi. Bu diyaloğun müzakereye dönüşmesi lazım. Umut ediyorum ki Kürtleri bir halk, talepleri içselleştiren bir yaklaşımla bütün bu süreçleri aşarız. Diyarbakır ziyaretlerini de Kürt sorununun çözümü için bir adım olarak görmesini istiyoruz. Sayın Barzani bugün Sayın Başbakan ile görüşmek üzere geldiler. Burası Amed, kürtlerin kalbidir. Amed’de bulunması bakımından sayın Barzani’de kendi ülkesine geliyor. Biz burada misafirperverlik ölçüsünde gereken sorumluluğu yerine getireceğiz. Bizim tartışacağımız elbette çok şey var. bugün buna imkan olmayabilir. Ama biz de biliyoruz kürtler arasındaki diyalogsuzluk, rojova’daki sıkıntılar. Kürtlerin ortak bir irade noktasında bütünleşmesi bizim için önemlidir.''

12:40

BAYDEMİR: BAŞBAKAN'A BEN GİDERAYAK GELDİNİZ DEDİM

Başbakan'ın ayrılmasının ardından Belediye Başkanı Osman Baydemir, gazetecilere görüşmeyi anlattı. Hoş bir sohbetlerinin olduğunu belirten Baydemir, şunları söyledi:
''Milletvekillerimizi le birlikte karşıladık. İçerde son derece verimili hoş esprili bir sohbetimiz oldu. Diyarbakır halkımız açısından da önemli bir görüşme oldu. bu buluşma hepimizin acil ihtiyaç duyduğu eşitlik özgürlük kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa da katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum. Sayın Başbakan ile aramızda şöyle bir espri de geçti. 'Ben giderayak siz geldiniz sayın Başbakanım' dedim, 'Daha önce gelseydiniz birkaç proje alırdık sizden' dedim. Dicle Vadisi ve raylı sistem projesini görüştük. Bizden sonrakilere kapı açmış olduk.

12:37

Başbakan Erdoğan, Belediye'den ayrıldı. Miting alanına geçiyor.

12:30

Başbakan'ın katılacağı toplu açılış töreninin programında değişiklik yapıldı. Normalde bu akşam toplu düğün töreninde Şivan Perver ve İbrahim Tatlıses'in düet yapacağı açıklanmıştı ama ikilinin miting alanında da düet yapacağı duyuruldu.

12:05

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasına geldi. Başbakan Erdoğan ve Belediye Başkanı Osman Baydemir bina girişi öncesinde birlikte vatandaşlara el salladı. Emine Erdoğan'ın poşu taktığı görüldü. Başbakan Erdoğan, ilk kez bir BDP'li belediyeyi ziyaret ediyor.

11:50

BAŞBAKAN'I HAVALİMANINDA BAYDEMİR KARŞILADI

Başbakan Erdoğan'ı havalimanında karşılayanlar arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da vardı. Zana'nın yerel kıyafetler giydiği görüldü.

11:40

KESKİN NİŞANCILAR YERLEŞTİRİLDİ

Başbakan Erdoğan’ın geçeceği güzergah üzerinde bütün evlerin çatılarına keskin nişancılar yerleştirildi. Bir polis helikopteri de Başbakan’ı havadan takip ediyor.

11:30

Bağlar Mahallesi'nde ilk kez bütün dükkanlar açık. Daha önceleri PKK'nın baskısıyla esnaf kepenk kapatıyordu. Ama bu kez öyle değil... Vatandaşlar sokaklarda Başbakan'ı bekliyor

....
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2013 Cumartesi 12:47:56
Güncelleme :16 Kasım 2013 Cumartesi 18:05:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aziz IP: 78.176.252.xxx Tarih : 16.11.2013 23:36:22

 bunların hepsi laf  ŞEHİT düşenlere ne oldu unutuldularmı şavaş arkası barış olmaz pkk toparlanıyor belkide iç savaşa hazırlanıyor askerden döneli 4 ay oldu ben unutmadın hir bir şeyi.....!!!