20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Dizel öldü, yaşasın otogaz!...

Benzin fiyatlarındaki artış ve dizel yakıta büyük oranlarda gelen zamlar ile cazibesini kaybeden dizel motorlu araçlar, yerini yavaş yavaş otogaza bırakıyor.

Türkiye'deki yaklaşık 6 milyon benzinli aracın 2 milyonu LPG kullanıyor. Türkiye'de 1990'ların sonunda başlayan LPG'ye dönüşüm macerası, bugün yılda 300 bin araca uygulanır hale geldi.

Öyle ki, 2000'lerin hemen başında toplam 500 bin LPG'li araç bulunurken bugün yıllık yüzde 10 büyüme istikrarı yakalamış durumda. Yüksek benzin fiyatları sebebiyle başlayan ve son derece lüks otomobillere de uygulanmasına şahit olduğumuz LPG sistemleri, dizel yakıta gelen büyük oranlı zamlarla dizel araçlara da ciddi bir rakip olmuş durumda. Dizel yakıtın fiyat avantajını elinden kaçırmasıyla birlikte araç fiyatlarında bir değişiklik yaşanmaması, otogaz istasyonlarındaki kuyrukların uzaması sonucunu doğurdu.

FİYAT YARI YARIYA

Önceleri sadece karbüratörlü araçlara uygulanabilen LPG dönüşüm sistemleri, günümüzde enjeksiyonlu araçlara da uygulanabiliyor. Sıralı sistem adı verilen bu LPG sistemi sayesinde her türlü aracı LPG'ye dönüştürmek mümkün. Arcacını sıralı LPG'li hale getirmek isteyen bir tüketici, kaletili ve garantili bir uygulama için en az bin YTL'yi gözden çıkarmalı. Fakat litre fiyatı 3,49 YTL'ye ulaşan benzinin yanında bir litre otogaz yaklaşık 1,80 YTL'ye satılıyor. Bir litrede tasarruf neredeyse yarı yarıya. Üstelik otogaz, doğaya çok daha saygılı. LPG'ye dönüştürülen bir aracın karbondioksit emisyonu da yarıya düşüyor.

Bugün
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2008 Çarşamba 06:26:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?