18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Doğu Karadeniz’de petrol umudu

Ankara - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve BP Petrol Arama Ortak Girişimi tarafından yürütülen Doğu Karadeniz Arama Sondaj Projesi kapsamında, Hopa açıklarında ilk sondaj kuyusunun delinmesine Haziran ayında başlanacak.

TPAO-BP Petrol Arama Ortak Girişimi, Doğu Karadeniz arama sondaj projesine ilişkin hazırlanan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) raporunu, Ankara Sheraton Oteli’nde düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı.

Toplantıda konuşan TPAO Arama Grup Yardımcısı Mustafa Aydın, TPAO’nun ekonomik ve stratejik ortağı BP ile yapılan ortaklık anlaşması sonucu, 2001 yılında Karadeniz’in potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışmalara başlandığını hatırlattı.

Aydın bu kapsamda, Doğu Karadeniz’de 2002 yılında 2 boyutlu, 2003 yılında da 3 boyutlu sismik incelemenin başlandığını, 2004 yılında da bu verilerin ayrıntılı olarak incelendiğini ve sonunda Hopa-1 kuyusunun bu yıl ortalarında delinmesine karar verildiğini söyledi.

Hopa-1 kuyusunun delinmesiyle, bölgede ’ticari değere sahip miktarda petrol ya da gazın olup olmadığının’ belirleneceğini anlatan Aydın, bu çalışmanın aynı zamanda erişilmesi beklenen 4.600 metrelik derinlikle, Karadeniz’de ilk derin deniz sondajı olacağını, çalışmanın yaklaşık 4 aylık sürede tamamlanmasının beklendiğini bildirdi.


AA
Yayın Tarihi : 15 Mart 2005 Salı 13:05:01
Güncelleme :16 Mart 2005 Çarşamba 00:05:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?