19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Doğuda '15 Şubat' gerginliği

PKK’nın elebaşısı Abdullah Öcalan’nın yakalanışının 9’uncu yıldönümü nedeniyle ülkenin doğu bölgelerinde esnafın kepenk kapama eylemine gidip gitmeyeceği merak konusu oldu.

Öyle ki haber ajanslarından da bu konuda farklı bilgiler geliyor. Doğan Haber Ajansı, bazı il ve ilçelerde esnafın büyük çoğunluğunun kepenk kapama eylemine gittiğini bildirirken, Cihan Haber Ajansı'dan bu haberlerin tersine esnafın PKK uyarılarını pek dikkate almadığını içeren bir haber geçti.

Hürriyet gazetesinin DHA'ya dayandırdığı haberinde Hakkari’nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde esnafın büyük bölümünün kepenklerini açmadığı ve geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ilçe merkezlerinde sessiz bekleyiş sürdüğü aktarıldı.

Zaman gazetesinde ise Cihan Haber Ajansı'na dayandırdığı haberinde PKK'nın 'kepenk kapatın' tehdidi fiyasko ile sonuçlandı ibaresi kullanıldı.

Haberlerin ayrıntılarını Zaman ve Hürriyet gazetelerinin internet sayfalarından alıntılayarak aktarıyoruz:

Hakkari'de 15 Şubat gerginliği (Hürriyet gazetesi/DHA)
PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’nın yakalanışının 9’uncu yıldönümü nedeniyle Hakkari’nin Yüksekova ve Şemdinli İlçelerinde esnafın büyük bölümü kepenklerini açmadı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ilçe merkezlerinde sessiz bekleyiş sürüyor.

1999 yılında Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilen teröristbaşı Abdullah Öcalan’nın yakalanışının 9’ncu yıldönümü nedeniyle kepenk kapatma eylemleri yapıldı. Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde bu sabah saatlerinde fırın ve eczaneler dışında yaklaşık 4 bin işyerinin kepenklerinin kapalı olduğu gözlendi. Kepenk eylemine Şemdinli İlçesi’nde de çok sayıda esnaf katıldı.

Hakkari’de ise çok az sayıda esnafın kepenk kapattığı gözlendi. Polis, 15 Şubat nedeniyle kent merkezi ve ilçelerde alarma geçirildi. Emniyet Müdürlüğü ekipleri kentte adeta kuş uçurtmazken, olası bir olaya karşılık her türlü önlem alındığı belirtildi. Kentin giriş ve çıkışına kontrol noktaları kuruldu. Kontrol noktalarında geçiş yapan araçlar da didik didik aranıyor.

BATMAN'DA KEPENKLER AÇILMADI

Batman'da esnafın büyük bölümü PKK’nın çağrısı ve bildiri dağıtması üzerine kepenklerini açmadı. Kent merkezi ve kenar semtlerde bazı işyerleri sabah açılırken, kentin önemli güzergahlarındaki işyerlerin çoğunun ise kapalı olduğu gözlendi. İşyeri sahipleri sabah saatlerinde, dükkanların önünde beklemeyi tercih etti. 15 Şubat gerginliği nedeniyle kent merkezinde güvenlik önlemleri artırıldı. TPAO ve TÜPRAŞ gibi kurumlarda izinler kaldırıldı. Güvenlik görevlileri gece geç saatlere kadar gece nöbeti tuttu. Sabah saatlerinde esnafın işyerlerini açmadığını gören güvenlik görevlileri, esnafları uyararak dükkanlarını açmalarını istedi. Güvenlik görevlileri kapalı işyerlerini kamera ve fotoğraflarla görüntülemeye çalıştı. İş merkezlerin önlerinde sohbet eden esnaf, güvenlik görevlilerinin, “işyerlerinizi açın” uyarılarını dikate almadı. Günün büyük bir bölümü işyerlerini kapatarak geçiren bazı esnaf, maaş ödeme günü olması nedeniyle borçlarını sokakta tahsil etti. Fırınların bir bölümü kapalı olması nedeniyle alışveriş merkezlerindeki ekmekler yok sattı.

Siirt’te, PKK yandaşlarının çağrısına rağmen esnafın büyük çoğunluğu kepenklerini açarken, polis kent merkezinde olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Vali Necati Şentürk sabah saatlerinde çarşıda esnafları dolaşarak, “Devlet her zaman sizin yanınızdadır. Kimseye kulak asmayın. Bize güvenin gerisini merak etmeyin” diye konuştu.

DİYARBAKIR'DA KISMİ KEPENK KAPATMA

Öcalan’ın Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin yıldönümü nedeniyle Diyarbakır’da geniş güvenlik önlemleri alındı. PKK’nın çağrısı üzerine özellikle Bağlar Beldesi ve Suriçi Beldesindeki Melikahmet caddesinde esnafın büyük çoğunluğunun işyerlerini açmadıkları gözlendi. Polis, kepenklerin açılmadığı bölgede geniş güvenlik önlemi alırken, açık olan işyerlerinin kepenklerini kapatmaları için tehdit edilmemeleri için devriye geziyor. Polis, kepenklerin sabah saatlerinde büyük çoğunluğu kapalı olan Bağlar Beldesinde kritik noktalara çevik kuvvet ekipleri yerleştirdi. Bağlar ve Melikahmet caddesinde çevik kuvvet ekipleri olası bir olaya karşı hazır bekletiliyor.

Diyarbakır’ın Bağlar ve Melikahmet bölgeleri dışındaki yerlerde işyerlerinin açık olduğu gözlenirken; polis, savcılıkça toplatma kararı olan ve Kürtçe yayımlanan Azadiya Welat gazetesini topladı. Polis telsizlerinden günün önemi nedeniyle vatandaşlarla ilişki kurulurken dikkat edilmesi istenerek, polis-vatandaş ilişkilerine zarar verecek davranışlarndan kaçınılması uyarısı yapıldı.

ŞÜPHELİ PAKETTEN ÇÖP ÇIKTI

Diyarbakır’ın Yenişehir Beldesindeki Ekinciler caddesi üzerine sabah saatlerinde bırakılan bir şüpheli paket heyecan yarattı. Bir banka şubesi önüne konun paket için, polis geniş güvenlik önleme alarak bölgeye güvenlik şeridi çekip trafiği kesti. Bankanın elektronik kepenkleri kapatılırken, bomba uzmanları olay yerine çağrıldı. Olay yerine gelen bomba uzmanı kıyafetini giydikten sonra paketin yanına yaklaşarak paketi önce bıçak ile parçaladı. Vatandaşların heyecanlı bakışları arasında yapılan incelemeden şüpheli paketten çöpler çıkınca herkes rahat bir nefes aldı.

HAKKARİ KENT MERKEZİNDE KAPALI YER KALMADI

Abdullah Öcalan'ın yakalanışının 9'uncu yıldönümü nedeniyle Hakkari’de sabah saatlerinde kapalı olan az sayıdaki işyerinin de kepenklerini açması ile kent merkezinde hayat normale döndü.

ÇUKURCA'DA ESNAFA TEŞEKKÜR

Kepenklerin büyük bölümünün kapalı olduğu Şemdinli ve Yüksekova’nın aksine sınırın sıfır noktasında bulunan Çukurca’daki esnaf, kepenkleri kapatmadı.

Çukurca Kaymakamı Ayhan Akpay ile Taktik Sınır Jandarma Alay Komutanı Albay Adnan Arslan, kepenkleri açık olan esnafı ziyaret ederek, duyarlı davranışından dolayı teşekkür etti. Kaymakam Akpay ve Alay Komutanı Albay Arslan, esnafın ikram ettiği çayı içerek bir süre sohbet etti.

PKK'nın 'kepenk kapatın' tehdidi fiyasko ile sonuçlandı (Zaman gazetesi/Cihan)

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle, PKK'nın bölgedeki esnaflara yönelik yaptığı 'kepenk kapatın' çağrısı beklenen etkiyi göstermedi. PKK'nın tehditlerini dikkate almayan esnaflar, işyerlerini açarak teröre boyun eğmeyeceklerini gösterdi.

1999 yılında Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilen PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanışının 9'uncu yıldönümü sebebiyle emniyet güvenlik tedbirlerini artardı. Vatandaşları sindirmeye çalışan terör örgütü PKK'nın uzun süredir 'kepenk kapatın' yönündeki propagandası ise işe yaramadı. Teröre boyun eğmeyeceğini gösteren esnaf tehditlere aldırmadan işyerlerinin kepenklerini tek tek açtı. Esnaflar, iş yerlerini sabahın erken saatlerinde açarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Terör örgütünün yoğun bir propaganda yürüttüğü Bağlar semtinde ise bazı esnafların kepenklerini açmadıkları görüldü. PKK'nın tehditlerinden çekinen esnaflar, işyerlerinin önünde bekliyor. Polis, kepenk kapatanlara müdahale etmemeyi tercih etti.

Terör örgütü propagandasını Şırnak'ta da sürdürdü. Esnaflara 'kepenk kapatın' çağrısı burada da günlerdir yapılıyor. Ancak Şırnaklı vatandaşlar da örgütün tehditlerine aldırış etmedi ve kepenklerini sabahın erken saatlerinde açtı. Cizre'de Nusaybin caddesi ve Dörtyol kavşağında ise bazı esnafların dükkanlarını açmaması dikkat çekti. Polis, bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 15:46:39
Güncelleme :16 Şubat 2008 Cumartesi 04:16:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?