18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Doktorlar, ikinci kez iş bırakmaya hazırlanıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 5 Kasım’da yapılan bir günlük iş bırakma eyleminden sonra 24 Aralık Çarşamba günü ikinci kez gerçekleştireceği eyleme hazırlanıyor.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek, bugün düzenlediği basın toplantısında, 24 Aralık’ta ikinci kez yapacakları bir günlük iş bırakma eyleminin gerekçelerini anlattı. Çarşamba günü acil hastalar, kanserli hastalar ve hasta bebekler dışında sağlık hizmeti vermeyeceklerini belirten Başkan Sayek, "24 Aralık halkımıza, kendimize, ailemize, mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkma günüdür" diye konuştu.

Dün Meclis’te Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçesinin birarada görüşüldüğünü hatırlatan Başkan Sayek, "İki bakanlığın bütçesinin sıkıştırılmış az bir zaman dilimi içerisinde ’arkadan atlı geliyor’ yaklaşımıyla görüşülmesi hükümetin bu konudaki ’ciddiyetsizliğini’ gösteriyor. Bu ülke bunu haketmiyor. Biz sağlıkta ’olağanüstü durum’ ilan edilmesini beklerken Sağlık Bakanlığı bütçesi ’yangından mal kaçırır’ gibi düzenlendi" dedi. Sağlık Bakanlığı bütçesinin iki katı artırılmasını beklerken yüzde 2.4 olan bütçenin yüzde 3’lere çıkarıldığını ifade eden Başkan Sayek, hükümetin sağlığı önemsemediğini ileri sürdü. 5 Kasım’da gerçekleştirdikleri ilk eylemdan sonra Türkiye’de hiç bir değişimin yaşanmadığını öne süren Başkan Sayek, şunları kaydetti:

"5 Kasım’dan sonra toplumun bu konuyu yakından izlemeye başladığını gördük. Halk konunun sadece doktorların özlük haklarından ibaret olmadığını anladı. 5 Kasım’dan sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le ve dün bütçe görüşmelerinden sonra Sağlık Bakanı Recep Akdağ’la görüştük. Bakan Akdağ’a bütçe görüşmeleriyle ilgili rahatsızlığımızı ilettik. 24 Aralık, kendimize, halkımıza, ailemize, mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkma günüdür. Eylem dışında başka çaremiz kalmadı. Halk sağlık hizmetine ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşıyor. Örneğin aşı ve ilaç temininde zorluklar var. Biz, insanca yaşamak için yeterince gelir istiyoruz. Günlük çalışma saatlerimizin 8 saate ayarlanmasını, iş rismi zammının ödenmesini , ek göstergelerde adaleti, nöbet ücretlerinde iyileştirme yapılmasını ve hekimlerin eğitimine özel ilgi bekliyoruz. 24 Aralık’ta acil hastalar dışında sağlık hizmeti vermeyeceğiz. Toplumun bizi anlayışla karşılayacağını bekliyoruz. Sorunlar büyük ama 24 Aralık çözüm için önemli bir tarih olacak".

Başkan Sayek, Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmaya başlatılan, ’Performansa Dayalı Ücretlendirme’, Sözleşmeli Personel Yasası’ ve ’Aile Hekimliği’ gibi konularda duydukları kaygıları da dile getirdi. Sağlık Bakanı Akdağ’ın dün Meclis’teki bütçe görüşmelerinde, "Mecburi hizmeti kaldırdık, herkes benim istediğim yere gidecek" şeklinde ifade kullandığını ileri süren Başkan Sayek, ’Beğenmezseniz yolunuz açık olsun’ mantığını kabul etmeyeceklerini kaydetti. Başkan Sayek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yaptıkları görüşme talebine henüz cevap alamadıklarını da sözlerine ekledi.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2003 Pazartesi 13:55:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?