17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Doların düşmesi sevindirdi

Uluslararası piyasalarda doların değer kaybetmeye devam etmesinin, dış ticaret, turizm gelirleri, büyüme ve enflasyonla mücadelede olumlu katkı sağlarken, bu para cinsinden borç stokunda da artışa yol açacağı bildirildi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) web sitesinde yayımlanan TBB Ekonomi Çalışma Grubu Makro Ekonomi Alt Çalışma Grubu’nun 7 Aralık tarihli değerlendirmesinde, aylık bazda sınai üretim artış hızının, alınan tedbirlere ve baz etkisine bağlı olarak Haziran ayından itibaren gerilediği belirtilerek, "Yüzde 1,5 ile 2004 yılının ilk 10 aylık dönemi itibariyle en düşük sınai üretim artış hızı Ekim ayında gerçekleşmiştir. Dolayısıyla sınai üretim verileri, yılın ikinci yarısında büyümenin hız kestiğine işaret etmektedir" denildi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Ekonomi Çalışma Grubu Makro Ekonomi Alt Çalışma Grubu’nun çalışmasında, uluslararası piyasalarda doların değer kaybının Türkiye ekonomisine etkileri de şöyle değerlendirildi:
-"Kısa vadede ithalatta doların, ihracatta ise euronun ağırlık taşımasına bağlı olarak Türkiye’nin dış ticaretini olumlu yönde etkileyecektir.
-Dolar cinsinden Türkiye’nin dış borç stoku artacaktır. Doların uluslararası piyasalardaki değer kaybının dolar/TL kuruna yansıması halinde TL cinsinden borç stoku istatistiklerinde iyileşmeler söz konusu olacaktır.
-Turizm gelirleri olumlu yönde etkilenecektir. Türkiye’ye gelen turistlerin yaklaşık yüzde 70’i Avrupa ülkelerindendir.
-Petrol ve enerji başta olmak üzere temel girdilerin dolar cinsinden ithal ediliyor olması, enflasyonla mücadeleye olumlu katkı sağlayacaktır.
-Dolar cinsinden GSMH ve kişi başına milli gelir daha hızlı artacaktır.
-Dolardaki değer kaybının dolar/TL’ye yansıdığı ölçüde, dolar cinsinden varlıkları olanların TL cinsinden satınalma güçleri azalacaktır."

AA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 12:18:50
Güncelleme :15 Aralık 2004 Çarşamba 17:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?