18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Domates fiyatı kaça düştü?

Domates fiyatlarının, ihracatta yaşanan sıkıntılar ve açıkta yetiştirilen domatesin piyasaya çıkmasıyla başlayan düşüşü devam ediyor.

 

Üreticinin elinden kilosu 10 kuruşa çıkan domates, semt pazarlarında 3 kilosu 1 liradan satılıyor.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte yoğunlaşan hasadın, arz-talep dengesini üretici aleyhine çevirmesinin yanı sıra ihracattaki daralmanın da fiyatlara taban yaptırdığını bildirdi.

Yaklaşık bir ay öncesine kadar pazarda kilosu 2,5 liraya kadar çıkan domateste, sıcakların mevsim normallerinin üzerine çıkması ve ihracatın durması nedeniyle tarlada kilosunun 10 kuruşa kadar gerilediğini ifade eden Gökçel, “İhracattaki durgunluk ve açık alanda yetiştirilen domatesin piyasaya çıkması fiyatları otomatik olarak düşürdü. Mayıs ayında halde düşen bu fiyat, önümüzdeki günlerde devam edecek. Böyle giderse yaz boyunca domates fiyatları hiç yükselmeyecek. Bu durum tüketiciyi sevindirecek ancak üreticiyi üzecek” dedi.

Mersin bölgesinde 61,5 bin dekar örtü altı, 23,5 bin dekar da açık olmak üzere toplamda 85 bin dekar domates ekimi gerçekleştirildiğini, bundan da 770 bin ton civarında ürün elde edildiğini ifade eden Gökçel, “İç piyasada talep artışını gerçekleştirip, tüketimi artırmalıyız. Hükümetin acilen üreticiyi destekleyici önlemler alması gerekiyor. Ayrıca, ihracat konusunda teşvik primleri arttırılmalı ve üreticiyi destekleyici önlemler alınmalı. Aksi durumda, üretici en kötü yıllarından birini yaşayacak” dedi.

.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2010 Pazar 19:32:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
uskudarli IP: 83.83.167.xxx Tarih : 17.05.2010 13:32:45

memleketimizde sebze meyve giyecek cok ucuz ekonomik kriz var diyorlar domates bedava gelin gorun avrupayi asil kriz burda 1 kilo domatese 6 milyona yakin para oduyoruz salataligin tanesine  2 milyona yakin veriyoruz ekmek 2.5 milyona geliyor gorun burda yasamak kolaymi burasi hollanda turkiyenin ekonomisi burdan cok iyi halinize sukredin asil bizim halimiz harap allah kurtarsin bizi burdan