18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Domuz çiftlikleri kontrol altına alınıyor

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, son günlerde kamuoyunun gündemini oluşturan domuz çiftliklerinin tamamının kontrol altına alındığını belirterek, bu çiftliklerde bulunan hayvan varlıklarının tespit edildiğini, sağlıksız olanların imha edildiğini, yasalara uymayan işletmelerin kapatıldığını ifade etti.
Güçlü, kesilip soğuk hava depolarında bekletilen etlerin satışının bakanlığın denetiminde olduğunu bildirdi. Domuz çiftliklerinin tamamen kontrol altında olduğunu belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü, yaptığı yazılı açıklamada, 11 ilde faaliyet gösteren 25 domuz çiftliğinde 6 bin 364 hayvanın mevcut olduğunu kaydetti. Trakya, İstanbul, Ege Bölgesi, Akdeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde domuz çiftliklerinin olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Güçlü, Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununda yapılan bir değişiklik ile işletmelerin izin ve denetiminin tamamen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na geçtiğini belirtti. Denetimin kendilerini geçmesinin hemen ardından domuz çiftliklerinin ve bu çiftliklerdeki hayvan varlığının tespit edildiğinin altını çizen Güçlü, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:
"İşletmeler kontrol altına alınmıştır. Bu işletmenin bir tanesi ruhsatlıdır. Dolayısıyla diğer ruhsatsız olan işletmelerin bu kanun çıktıktan sonra en kısa zamanda yönetmeliklere uyması ve izin almaları istenmiştir. Aksi halde kapatılacağı ve domuzlara el konacağı belirtilmiştir. Bunu üzerine işletmelerin bir kısmı faaliyetlerini azalttı. Bunun sonucu olarak 769 hayvanın kesildiğini biliyoruz. Bunların nerede kesileceği, hangi kesimhanelere ruhsat verilerek kesilebileceğini belirlendi. Bu kesimhanelerde kesilen etlerin soğuk hava depolarında beklediğini ve hangi işletmelere de satıldığını biliyoruz. İşletmeler tam anlamayla kontrol altındadır. Ayrıca, hayvan varlıklarının tespiti yapılarak, sağlıksız olanlar kesilerek imha edildi".
Bakan Güçlü, sağlıksız bir şekilde faaliyet gösteren işletmelerin kapatılmaya başlandığını belirterek, "Bu hayvanlarla ilgili olarak, Bakanlığımız sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmiş ve bugün domuz ürünü satan işletmelere sattıkları ürünün üzerinde 'domuz ürünüdür' yazan bir belge bulunması koşuluyla satılmasına müsaade etmiştir. Bu ürünlerin nerede satıldığını kayıtlarla takip ederek insanlarımızın tüketicilerimizin büyük tedirginlik içerisine girmelerinin önüne geçildi. Bu konuda herhangi bir tedirginliğe, kaygıya artık yer yoktur" dedi.
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2004 Perşembe 14:58:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?