18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

DS֒den solaryum uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü yeni yayınladığı bir raporla solaryumların tehlikeli olduğunu tekrarladı ve 18 yaşın altındakilerin bu yöntemi kullanmaması gerektiğini kaydetti. 

Örgüt kullanıcılarını mor ötesi ışınlarla bronz bir tene kavuşturan solaryumların, cilt kanseri ile doğrudan bağlantısı olduğunu vruguluyor.

Rapora göre dünyada her yıl iki milyon kişi daha cilt kanserine yakalanıyor.

Örgüt Kuzey Amerika, Avrupa’nın kuzeyi, Yeni Zelanda ve Avustralya’da cilt kanserindeki artışın başlıca nedenlerinden birini solaryumların yaygınlaşmasına bağlıyor.

Bu artış özellikle genç kadınlar arasında görülüyor.

Gençler tehlikeye açık

Son 30 yılda Amerika Birleşik Devletleri’nde cilt kanseri vakalarının iki kat, İskandinav ülkelerinde ise 1960’tan bu yana üç kat arttığı kaydediliyor.

WHO’nun radyasyon uzmanlarından Mike Repacholi, "insanların güneşten faydalanmak ve keyfini çıkarmak istemesini anlıyoruz ama bunu güvenli şekilde yapmak gerek" diyor.

Yetkililer yaş gençleştikçe cildin yanıklara karşı daha hassas olduğunu vurgulayarak özellikle çocukları uyarıyor, ebeveynlerden de bu konuda dikkatli olmalarını istiyor.

Yetkililer tamamen vazgeçilmesini önermekle birlikte; güneş lambaları mutlaka kullanılacaksa en azından sürenin kısa olması, gözlerin korunması, kullanımın yavaş yavaş artması ve denetim altında kullanımın şart olduğunu vurguluyor.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 14:43:32
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 14:47:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?