18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Duble yola duble maliyet

Hükümetin Acil Eylem Programı çerçevesinde ilan ettiği en önemli icraatlardan biri Duble Yol Projesi’nde dağ fare doğurdu. Projenin realizasyonu için atılan adımlar 4 bin kilometrenin biraz üzerindeki yatırım miktarı ile sınırlı kalırken, yolların bazı bölümlerinin şimdiden kullanılamaz hale geldiği iddia ediliyor. CHP Milletvekili Mesut Özakçan, yağmur ve benzeri doğa olayları nedeniyle bir çok bölgede yolların bozulduğunu kaydederken, bu yolların kullanım ömrünün de Avrupa ülkelerine göre 20’de 1’e düştüğü belirtiliyor. Bunun yanı sıra özellikle oto yol ve çevre yolu projelerinde ortaya çıkan maliyetler arasındaki uçurum, AKP’li vekilleri bile çileden çıkardı.



MALİYETLER ARASINDA UÇURUM

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapımı devam eden oto yol ve çevre yolu projelerinde de uçurum sayılabilecek maliyet farkları ortaya çıktı. Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen de, yol ihalelerinde uygulanan Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddelerinin yetersiz kaldığını itiraf etti. Bakan Ergezen, "İhale komisyonları; benzer iş tanımı, yapı yaklaşık maliyetinin doğru hesaplanması, yabancı para cinsinden ödemelerin farkı ve teklif birim fiyatla bitim fiyatı arasındaki fark konusunda sorunlarla karşılaşıyor" dedi. Ergezen, KİK’nin de istismara neden olduğunu açıkladı.

Yapılan hesaplamalara göre bu aksaklıklar nedeniyle bir çok işte maliyetler birbirinden tamamen koptu. Bu kapsamda, Aynı tarihte yatırıma başlanan Kemerhisar-Pozantı Otoyolu ile Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu projeleri arasında yüzde 300 civarında maliyet farkı ortaya çıktı. Kemerhisar-Pozantı Otoyolu’nda kilometre maliyeti 8,3 milyon dolar olurken, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu projesinde kilometre maliyeti 2,8 milyon dolar oldu. Benzer bir uçurum da İzmir Çevre Yolu ile Bursa Çevre Yolu arasında yaşandı. İzmir Çevre Yolu’nda 10,7milyon dolar olan kilometre başı maliyet, Bursa Çevre Yolu’nda 5,9 milyon dolar olarak gerçekleşti.



AKP’LİLER DE İSYAN ETTİ

Söz konusu maliyet farkları, AKP’li milletvekilleri tarafından da tepkiyle karşılandı. AKP Denizli Milletvekili Osman Nuri Filiz, Bakanlığın projeleri ile müteahhitlere yapılan ihaleler arasındaki maliyet farkının, toplumun vicdanını yaraladığını belirterek, Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen’den konunun üzerine gitmesi çağrısında bulundu. Filiz’in verdiği örneğe göre 50 kilometrelik Horsunlu-Denizli yolu 26 trilyona müteahhide verilerek kilometre başına maliyeti 650 milyar lira oldu. Ancak aynı niteliklerde ve aynı uzunluktaki Aydın yolu Karayolları tarafından yapıldı ve 8,2 milyar dolara mal edildi.



MÜTEAHHİT UÇAĞINDA RAHAT BAKAN

Öte yandan benzer söylentiler nedeniyle CHP’liler, Bayındırlık Bakanlığı’nın müteahhitlerle ilişkisini "temkinli" bir şekilde düzenlemesini istediler. CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, Bakan Ergezen’in bir müteahhit firmasının özel uçağı ile seyahat ettiğini belirterek bunun çeşitli töhmet iddialarını gündeme getireceğini belirtti. Ancak Bakan Ergezen, müteahhitlerle ilişkisinin açık seçik ortada olduğunu, bir müteahhidin özel uçağıyla seyahat etmesinde de mahsur görmediğini belirtti. Bakan Ergezen, içinin rahat olduğunu söyledi.
BİRGÜN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2004 Pazar 11:38:28
Güncelleme :7 Kasım 2004 Pazar 11:43:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?