20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Düğüne gökten ölüm yağdı!

Afganistan'da hava saldırılarında sık sık sivil ölümlerine yol açan ABD ordusu yine bir düğün yerini bombaladı. Bombardıman sonucu 38 kişi öldü.

Bir Afgan milletvekili Kandahar'daki saldırıda ölen 38 kişinin büyük bölümünün kadın ve çocuk olduğunu açıkladı.

Milletvekili, 40'tan fazla kişinin de Kandahar'da hastaneye kaldırıldığını ifade etti.

Bombardıman dün akşam Kandahar eyaletinde bir köyde meydana geldi. Köylülerden Abdülcelil, yeğeni için bir düğün merasimi yaptıklarını, bu sırada Amerikan savaş uçaklarının evi bombaladığını bildirdi.

Abdülcelil, ölenlerin 23'ünün çocuk, 10'unun kadın olduğunu söyledi. ABD ordusu olayla ilgili olarak soruşturma açıldığını bildirirken ordu sözcüsü, "Eğer operasyonda masum insanlar öldüyse özür dileriz" dedi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de ülkede hava saldırılarında son derece yüksek oranda seyreden sivil can kayıplarını defaatle eleştirmişti. Karzai son olarak, ABD devlet başkanlığına seçilen Barack Obama'yı tebrik mesajında da konuya temas etmiş ve müstakbel başkanın bu duruma son vermesi temennisini dile getirmişti.

Afgan lider, "Bizim talebimiz Afganistan'da sivil kayıplarının olmamasıdır. Teröre karşı savaşı hava saldırılarıyla kazanamayız. Sivil kayıplarına son verilmesi benim ABD'nin yeni başkanından ilk talebimdir" demişti.

ABD ordusu 22 Ağustos'ta da Azizabat'ta gerçekleştirdiği hava saldırısında 33 sivilin öldüğünü açıklamıştı. Afgan hükümeti ve Birleşmiş Milletler'in rakamları ise 60'ı çocuk olmak üzere 90'a yakın sivilin öldüğü yönündeydi. ABD önce sadece 7 sivilin öldüğünü savunmuş, cep telefonlarıyla görüntülerin ortaya çıkması üzerine soruşturmayı yenileyerek ölü sayısını arttırmıştı.

ABD ordusunun temmuz ayında da Nangarhar'da yine bir düğün yerine yaptığı hava saldırısında da 47 sivil ölmüştü.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, hava saldırılarında 2006'da 116, 2007'de en az 321, bu yılın ilk sekiz ayında ise en az 540 kişinin öldüğünü belirtiyor.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 16:40:29
Güncelleme :5 Kasım 2008 Çarşamba 16:44:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Gökhan IP: 78.176.190.xxx Tarih : 5.11.2008 18:03:13

Emin olunsun ki ABD dağıldığı gün dünya bayram yapacak.Dünyanın en büyük mafya devleti ABD dir.