23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

’Dünya Bankası yeniden nefret edilen kuruluş olacak’

Bush Yönetiminin Dünya Bankası Başkanlığı’na "Irak savaşı mimarı" ve "şahin" Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz`i önerme kararına ilişkin yoğun tartışmalar sürüyor.

Tanınmış Nobel ödüllü ekonomisti Columbia Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Joseph Stiglitz, Wolfowitz`in önerilmesini sert bir dille eleştirerek, "Dünya Bankası yeniden nefret edilen bir kuruluş olacak" uyarısını yaptı.

Dünya Bankası`nın eski baş ekonomisti Stiglitz, Wolfowitz`in ABD`nin adayı olduğunun açıklanmasından sonra ilk kez konuştu.

Daha önce Wolfowitz`in adaylığını karşı çıkarak aralarında eski Devlet Bakanı Kemal Derviş`in de bulunduğu üç tanınmış iktisatçıyı öneren Stiglitz, İngiliz The Telegraph gazetesinde yayımlanan söyleşide ``Dünya Bankası`ndan nefret duyulacak`` uyarısında bulundu.

Joseph Stiglitz ``Bu, ya Amerika`nın bir provokasyonu yada da bir provokasyon gibi görünen bir duyarsızlık. Dünya Bankası yeniden nefret edilen bir kuruluş haline gelecek. Bu, gelişmekte olan ülkelerde sokak protestoları ve şiddet yaratabilir`` dedi.

DÜNYA BANKASI IRAK`TA ÖNCÜ ROL ÜSTLENECEK

ABD yönetiminin Ekonomik Danışmalar Konseyi eski başkanı Stiglitz, ``Kaygım, Dünya Bankası yeniden ABD`nin dış politikasının belirgin bir aracı hale gelmesidir. Örneğin, İraq`ın yeniden inşaasının öncü bir rol alacak herhalde. Böyle bir şey, bankanın çok taraflı kalkınma organı rolünü ciddi bir biçimde zedeler`` görüşünü dile getirdi.

Son yıllarda daha ılımlı politikaların benimsemesi ve yoksullukla mücadeleye odaklanmasının, kalkınmakta olan ülkelerde Dünya Bankası`na olan saygıyı artırdığına dikkat çeken Stiglitz, Wolfowitz`in başkanlığının Banka`nın kredibilitesini yok edeceğini savunarak ``Gelişmekte olan ülkelerin hükümetleri, büyük bir baskı altına girecek. Seçimlerde mücadele, Dünya Bankası`nın ülkeden kovulup kovulmadığı konusunda verilecek`` diye konuştu.

Stiglitz, yine Dünya Bankası başkanlığı için Kemal Derviş, Brazilya eski Merkez Bankası Başkanı Arminio Fraga ve Meksika eski Cumhurbaşkanı Ernesto Zedillo`yu önererek ``Hepsi, dünya çapında saygı duyulan, birinci sınıf ekonomist`` dedi ve ``Başkan neden her zaman bir Amerikalı olsun?`` diye sordu.

ANKA / SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 21 Mart 2005 Pazartesi 00:30:40
Güncelleme :21 Mart 2005 Pazartesi 00:32:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?