30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Dünya bir kez daha bizi konuştu!

Anayasa Mahkemesi’nin AKP kararı, yabancı medyada büyük yankı buldu. Kararı haber, başyazı ve yorumlarında geniş bir biçimde değerlendiren yabancı basın, “Karar demokrasi ve sağduyu için zafer”, “AKP yargıçlara kulak asmalı”, "Türkiye uçurumun kenarından geri adım attı" gibi yorumlar yaptı.

İNGİLTERE
-TİMES: “KARAR DEMOKRASİ VE SAĞDUYU İÇİN ZAFER”
“Türkiye’nin iktidardaki partiyi yasaklamama kararını demokrasi ve sağduyu için bir zaferdir. Başka ülkelerdeki ılımlı İslamcıları, İslam’ın demokrasiyle bağdaşabileceğini ve ruhani amaçlarına ulaşmak için laik yasal bir çerçevede çalışabileceklerini gösterir. Bu, tüm Müslüman dünyası için hayati önemi olan bir mesajdır.”

-GUARDİAN: “AKP YARGIÇLARA KULAK ASMALI”
“AKP, yargıçların kararına kulak asmalı. Eğer, merkezi bir parti ise, merkezi bir parti olarak hareket etmeli ve siyasi çıkarların geniş bir koalisyonunu oluşturmalı. Laik milliyetçiler de ders almalı. Güçleri, davalar ve loş generallere değil, siyasi programlar ve özgür seçimlere dayanmalı.”

-FİNANCİAL TİMES: “MAHKEME TÜRKİYE’Yİ NEFES ALDIRDI”
“Mahkeme Türkiye’yi nefes aldırdı. Türkiye’nin başbakanı sağ kalmaya başaranlardan. Bir yıldan kısa bir süre içinde muhalifleri, Erdoğan’ın sağcı, piyasa yanlısı, sosyal olarak muhafazakar hükümetini iktidardan uzaklaştırmaya çalıştı. Ve üç defa da başarısız oldu.”

-TELEGRAPH: “TÜRKİYE KONFRONTASYON EŞİĞİNDEN GERİ ADIM ATTI”
“Türkiye, büyüyen İslamcı hareketi ile konfrontasyon eşiğinden geri adım attı. Şimdilik bir uzlaşıya varıldı. İslami uygulamalara sınırlamaları gevşemek isteyen iktidardaki AK Parti, göreve devam edebilir ancak yaklaşımını ılımlaştırması yönünde ‘ciddi bir ihtar’ aldı.”

-İNDEPENDENT: “TÜRKİYE UÇURUMUN KENARINDAN GERİ ADIM ATTI”
“Türkiye’nin en yüksek mahkemesi, çok az bir farkla iktidardaki partiyi yasaklamayı reddederek ülkeyi uçurum kenarından geri çekti.”

ABD
-NEW YORK TIMES: “MAHMEKE YASAKLAMADI ANCAK FRENE BASTI”
“Mahkeme kararı, genel olarak sayın Erdoğan ve Türk demokrasisi için bir zafer olarak görülürse de, mahkeme, ağır ancak öldürülücü olmayan bir ceza getirerek frene bastı.”

-WASHINGTON POST: “ERDOĞAN İÇİN SINIRLI ZAFER”
“Türkiye’de iktidar, laiklerin meydan okumasından sağ çıktı. Türkiye’nin en yüksek mahkemesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sınırlı bir zafer sağlayarak ve Türklerin hükümetin laik niteliğini koruma girişimini boşuna çıkartarak, kökleri İslam’da olan iktidardaki partiyi yasaklamama kararını aldı.”

-WASHİNGTON TİMES: “MAHKEME KARGAŞAYA SON VERDİ”
“Türkiye’nin en yüksek mahkemesi, çok az bir farkla iktidardaki partinin İslamcı faaliyetlerin nedeniyle kapatılmasını talep eden iddianameyi reddederek NATO müttefikini felce uğratan ve aylarca devam eden kargaşaya son verdi.”

ALMANYA
-FRANKFURTER RUNDSCHAU: “KARAR BERAAT DEMEK DEĞİL”
“Karar, beraat anlamına gelmiyor. Yoksa Hazine yardımı kesilmezdi. Başbakan, seçim zaferinin sarhoşluğuyla dikkatini daha fazla üzerine kaydırdığı dini ajandasını gündeme taşıyamayacak.”

-ALLGEMEİNE ZEİTUNG: “TÜRK TOPLUMUNU TARTIŞMALAR BEKLİYOR”
“Son seçimleri açık farkla kazanmış bir partinin kapatılması seçmen iradesinin hiçe sayılması olurdu. Dinin sosyal hayattaki ağırlığının saptanmasında Türk toplumunu uzun ve zahmet dolu tartışmalar bekliyor”

-TAGESSPİEGEL: “ERDOĞAN ELEŞTİRİYİ HAK ETTİ”
“Muhalefet iktidardaki AKP ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak değil siyaseten mücadele etmelidir. Erdoğan da geçen yılki seçim zaferine rağmen kendi çizgisini, ülkedeki İslamlaşma endişesine kulak asmadan dayattığı eleştirisini hak etmiştir.”

FRANSA
-LE FİGARO: “SONUNDA YARGI DARBESİ OLMADI”
“AKP az farkla yasaklamaktan kurtuldu. Sonunda ‘Yargı darbesi’ olmadı. Ancak İslami muhafazakar oluşum, ‘laiklik karşıtı’ faaliyetlerden dolay mahkum oldu.”

-LİBERATİON: “UYARILDI ANCAK YASAKLANMADI”
“Uyarıldı ancak yasaklanmadı. Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin 11 yargıcı, AKP’ye net bir uyarı yaptı. Çoğu kapatmaya karşı olan kamuoyundaki duyarlıkların farkında olan yargıçlar, sonunda uzlaşma kararını verdi.”

-LE MONDE: “AB İÇİN İYİ HABER”
“Yargı, iktidardaki partiyi yasaklamadı. Üç günlük süren görüşmelerin sonucunda Anayasa Mahkemesi, ‘laiklik karşıtı faaliyetlerle” suçlanan Adalet ve Kalkınma Partisi hakkındaki kapatma kararını geri çevirdi. Bu karar (AB) için iyi bir haberdir.”

İSPANYA
-EL PAİS: “İSLAMCILIK CEZADAN KURTULDU”
“Türk İslamcılığı cezadan kurtuldu. Mahkeme kararı, dört ay devam eden ve Türkiye’nin AB’ye girme beklentilerini tamamen yok etmek üzere olan siyasi ve ekonomik belirsizliğe son verdi.”

-EL MUNDO: “ADALET İKTİDAR PARTİSİNİ YASAKLAMAYI REDDETTİ”
“Türk adaleti, Erdoğan’ın iktidardaki partisini ‘laiklik aykırı faaliyetler’ nedeniyle yasaklamayı reddetti. Bir eksik ile 11 yargıçtan 6’sı, lehinde oy kullandı. Anayasa Mahkemesi şimdi ekonomik yaptırımlarla ‘ciddi bir ihtar’ vermeyi umuyor.”

-ABC: “YARGIÇLAR KAPIYI AÇIK BIRAKTI”
“Anayasa Mahkemesi’nin kararı, ülkeye hakim olan belirsizliğe son verdi ancak Erdoğan’ın da işaret ettiği gibi daha ilerlerde İslami eğilimleri olan partisine karşı yeni hücumlar olması için kapıyı açık bıraktı.”(

anka
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 11:40:02
Güncelleme :31 Temmuz 2008 Perşembe 12:35:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih IP: 78.175.223.xxx Tarih : 31.07.2008 14:30:34

yenimakale.com adresindeki ankete katılıp sizde akp kapatma davasıyla iligli görüşlerinizi bildirin