Bu yıl ikincisi düzenlenen Yatırım Danışma Konseyi toplantısı, dünyanın en büyük çokuluslu şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İstanbulda yapılıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın başkanlığında, Devlet Bakan Ali Babacanın ev sahipliğinde ve Hazine Müsteşarlığının koordinatörlüğünde Conrad Otelde yapılan toplantıya, 2004 yılı cirosu yaklaşık 900 milyar avro olan, dünyanın en büyük şirketlerinin başkan ve üst yöneticileri (CEO) katılıyor.
Dünya genelinde yaklaşık 3 milyon kişiye istihdam sağlayan bu şirketlerin toplam sermayeleri yaklaşık 456 milyar avro. Katılımcılar 11 ülkeden, otomotiv, finans, çelik-metal, elektrikli ev aletleri, metal, perakende, muhtelif imalat, madencilik, telekomünikasyon, lastik-kablo, elektronik ve gıda sektörlerini temsil ediyor.
Toplantıda İtalyadan 4, ABDden 3, Almanyadan 3, Japonyadan 2 olmak üzere, Lüksemburg, Fransa, İngiltere, Hollanda, Güney Kore, İsrail ve Kanadadan toplam 19 firmanın temsilcileri yer aldı.
Otomotiv 5 ve finans 3 şirketle en fazla katılımın yaşandığı sektörler olarak dikkat çekerken, şirket sayısı açısından İtalya birinci sırada geldi.
Toplantının yapıldığı otelin ikinci katı tamamen toplantı için ayrıldı. Otelin birinci katı ise basın mensupları ve güvenlik görevlilerine tahsis edildi.
Toplantıyı izlemek üzere, yabancı medya mensupları da dahil yaklaşık 200 basın mensubu akredite oldu. Toplantı sırasında geniş güvenlik önlemleri alındığı dikkati çekti.
Toplantıya Devlet Bakanı Ali Babacanın yanı sıra Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da katılıyor.
ÜNLÜ PATRONLAR İSTANBULDA
IMF Başkanı Rodrigo de Rato, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shengman Zhang, Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadtın da yer aldığı toplantının katılımcı şirketleri ve temsilcileri şöyle:
"Ford Motor Company Avrupa Başkanı Lewis Booth, Citigroup Küresel Yatırım Bankacılığı Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Michael Klein, Newmont Mining Group Başkanı Pierre Lassonde, Metro AG CEOsu Hans-Joachim Körber, Siemens AG Başkan Yardımcısı Johannes Feldmayer, BNP Paribas Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı Jacques de Larosiere, Arcelor Başkan Yardımcısı Paul Matthys, Hyundai Başkan Yardımcısı Heung-Soo Lheem, Unilever Asya, Afrika, Ortadoğu ve Türkiye Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Doug Baillie, ISCAR Yönetim Kurulu Başkanı Stef Wertheimer, Merloni CEOsu Marco Milani, Fiat SpA CEOsu Sergio Marchionne, Telecom Italia SpA ve Pirelli & C. SpA Yönetim Kurulu Başkanı ve CEOsu Marco Tronchetti Provera, Toyota Avrupa Başkan ve CEOsu Shinichi Sasaki, Nortel Networks Corp. Avrupa, K. Afrika ve Ortadoğu Başkanı Darrly Edwards, Corus Group CEOsu Philippe Varin, Mitsui Co. Ltd. Avrupa Başkan Yardımcısı ve CEOsu Yasuo Hayashi, Daimler Chrysler AG Ticari Araçlar Grubu CEOsu Andreas Renshler ve Unicredit CEOsu Alessandro Profumo."
DİĞER KATILIMCILAR
Ayrıca şu isimler de katılımcılar arasında yer alıyor:
"IMF Dış İlişkiler Direktörü Thomas Dawson, IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Brendenkamp, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanı Şaban Erdikler, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı." Basına kapalı devam eden Yatırım Danışma Konseyi toplantısının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan saat 15.45te bir basın toplantısı düzenleyecek.
Devlet Bakanı Ali Babacan da, saat 18.30da, Yatırım Danışma Konseyi üyeleri onuruna, Türk iş dünyası ve hükümet temsilcilerinin de katılacağı kapanış resepsiyonu verecek.
KATILIMCI SAYISI AYNI, CİROLARI ARTTI
Öte yandan Yatırım Danışma Konseyinin ikinci toplantısında, bu yıl yer alacak şirketlerin sayısı değişmezken, katılımcıların ciroları büyüdü.
Yatırım Danışma Konseyi toplantısının birincisi, geçen yıl 15 Martta İstanbulda yapılmıştı. Geçen yılki toplantıda yer alan 19 şirketin 830 milyar dolar olan toplam ciroları, bu yıl 900 milyar avronun üstüne çıktı.
Geçen yılki toplantıya katılan dört uluslararası şirket, bu yıl katılamazken, onların yerini başkaları aldı. 2004 yılındaki toplantıda yer alan Nestle, La Farge, Nunza ve Rio Tinfo yetkililerinin yerine bu yıl, Corus Grup, Daimler Chrysler, Mitsui ve Unicredit yetkilileri katıldı.
BABACAN, KONSEY ÜYELERİNE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER BEKLENTİLER VE YATIRIM ORTAMI KONUSUNDA BİR SUNUMDA BULUNDU
Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiyeye 2005 yılında 4.6 milyar dolar, 2006da 4.8 milyar dolar, 2007de de 5 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı beklendiğini bildirdi.
Babacan, Yatırım Danışma Konseyi üyelerine, Conrad Oteldeki kahvaltıda, Türkiye ekonomisindeki gelişmeler, beklentiler ve yatırım ortamı konusunda bir sunumda bulundu.
Yatırım Danışma Konseyinin geçen yılki önerileri çerçevesinde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Babacan, AR-GEler destekleniyor, teknolojik kalkınma bölgeleri teşvik ediliyor, DİEnin standartları AB standartları ile uyumlu hale getiriliyor, KOBİlerin ekonomideki rolleri güçlendiriliyor. Özelleştirme programı hızlandı. Yatırım önündeki bürokrasi azaltıldı dedi.
Yatırımla ilgili yasal düzenlemelerin uygulanması ve sorunları giderici mekanizmalarda ilerlemelerin sağlandığını vurgulayan Babacan, Türkiye ile karşılaştırılabilecek ülkelere kıyasla vergi rejimi ve teşvik yapısı geliştirildi ifadesini kullandı.
Türkiyenin siyasi ve makro ekonomik istikrarı sağladığını belirten Babacan, özellikle öngörülebilirliğin arttığını, öngörülebilirliğin artmasında da orta vadeli katılım öncesi ekonomik program ile yeni stand-byın çok önemli bir etkisi olduğunu bildirdi.
Babacan, yatırım önündeki idari ve bürokratik engellerin kaldırılması, kırtasiyeciliğin azaltılması için sorun teşhis edici, güçlü bir kamu-özel sektör işbirliği sağlayıcı, uluslararası tecrübe ve perspektiflere dayalı güçlü bir siyasi sahiplenmenin bulunduğu etkin bir mekanizmanın sağlanacağını anlattı.
Türkiyedeki yatırım ortamının iyileştirilmesi için temel unsurlara da değinen Babacan, siyasi istikrar ve ekonomideki istikrarın sürdürülmesi, doğru kurumsal çerçevenin oluşturulması, uygulamaların ABye uyumlu hale getirilmesini temel unsurlar olarak sıraladı.
YAPISAL REFORMLARDAKİ GELİŞMELER
Yapısal reformlarda önemli ilerlemeler sağlandığının altını çizen Babacan, en önemli yapısal reformlardan olan sosyal güvenlik sistemindeki açığın reformun uygulanmasıyla uzun dönemde GSMHnin yüzde 1ine indirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
Etkin ve geniş bir tabana dayalı vergi toplama sisteminin uygulanması, AB standartlarında bir bankacılık düzenleme-denetleme standartlarının oluşturulması gibi hedeflerinin olduğunu aktaran Babacan, İleriki dönemde kamu personel, kamu harcama yönetimi ve politikası, mali şeffaflık, KİT yönetimi reformları ile özelleştirmenin hızlandırılması ve yatırım ortamının daha da iyileştirilmesi hedefleniyor dedi.
Makro ekonomik hedeflere de değinen Bakan Babacan, 2005-2006-2007 döneminde ortalama yüzde 5 büyüme amaçlandığını, enflasyonun bu yıl için yüzde 8, gelecek yıl için yüzde 5, 2007 için de yüzde 4 olarak hedeflendiğini belirterek, Bütçe açığının GSYİHye oranının 2005de yüzde 4.4e, 2006da yüzde 2.1e, 2007de yüzde 0.5e indirilmesi hedefleniyor şeklinde konuştu.
MAASCTRICHT KRİTERLERİ
Babacan, Maastricht kriterlerinin orta vadeli ekonomik program çerçevesinde gerçekleştirilmesine çalışılacağına işaret ederek, bu çerçevede özellikle 2007 yılının sonuna kadar GSYİHnin yüzde 60ı olarak öngörülen kamu borç stokuna ilişkin kriterin yakalanmaya çalışılacağını söyledi.
Ali Babacan, bütçe açığı kriterinin de 2006 yılı sonuna kadar karşılanmaya çalışılacağını belirtti.
Enflasyon ve uzun vadeli faiz oranları kriterlerinin programın sonuna kadar ya da hemen ardından mutlaka tutturulacağını kaydeden Babacan, yeni stand-by ile orta vadeli ekonomik programın ekonomideki güveni güçlendirerek büyümeyi artıracağını ve enflasyonu düşüreceğini bildirdi.
AA
Yayın Tarihi :
29 Nisan 2005 Cuma 14:09:38