18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

`Dünya savaşı Hazar bölgesinden çıkacak`

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Asya`daki Hazar petrollerinin dünyadaki en zengin petrol kaynakları olduğunu belirterek, bundan sonra çıkacak olası bir dünya savaşının da bu bölgeden çıkacağı görüşünü savundu.

Burhan Kuzu, Rusya Devlet Başkanı Putin`in Türk dış politikasındaki kozları iyice öğrendiğini, dış politikada ilişkilerden çok, Rusya`nın çıkarlarının ön planda olduğunu söyledi.

Kuzu, ABD`nin Asya`daki Hazar bölgesine yerleşmesinin, buradaki Hazar petrollerinin zenginliğinden kaynaklandığını vurgulayarak, ``Belki de tek bölge. ABD geldi başına oturdu. Bundan sonra dünya savaşı çıkarsa Hazar bölgesinden çıkacak. Çin ve Rusya`da onun hazırlığı içindeler. Çin ve Rusya birlikte hareket ediyorlar. Soğuk harp dönemindeki kinler bitti. Dünya yeni oluşumlar içinde`` diye konuştu.

Kuzu, bu oluşumların Rusya-Çin, AB ve ABD`den oluştuğuna dikkat çekerek, bu oluşumların üçünün de Türkiye`yi yanında görmek istediklerini ifade etti. Kuzu, ``Avrupa`da ileriyi gören Yeşiller ve Sosyalistler Türkiye`yi hararetle istiyorlar`` dedi. Bu üç ayrı grubun Türkiye`yi istemesindeki ana nedenlerin Türkiye`nin Hazar bölgesindeki uzantıları, askerin güçlü olması ve genç nüfusu olduğunu kaydetti. Kuzu, ``Avrupalılar bu yeni paylaşımda bende hisse alırım diye düşünüyor. Putin de bunu gördü. Bu nedenle Putin yaklaşıyor ve kozunu oynuyor. Tek başına olan bir Türkiye`de güvenli olmaz`` diye konuştu.

Kuzu, Türkiye`nin AB`nin 50 yıl peşinde koştuğunu, ancak AB ülkelerinin ancak ABD Irak`a vurduktan sonra Türkiye`ye ``gel`` dediğini belirterek, ``Bu gelişmeler nedeniyle AB bizden vazgeçmez`` dedi.
ANKA - SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2005 Cumartesi 15:53:18
Güncelleme :23 Ocak 2005 Pazar 00:53:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?