20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Dünya ‘zorla’ yardım etti

Güneydoğu Asya ülkelerinden Myanmar’ı hafta sonunda vuran tropik Nargis Kasırgası’nda hayatını kaybedenlerin sayısının 22 bin 500’e çıktığı açıklandı.

Ülkeyi 46 yıldır yöneten askeri cuntaya, felaketle mücadele yöntemi nedeniyle uluslararası platformda büyük tepki gösterildi. ‘Çocukları Kurtarın’ adlı yardım kuruluşu, can kaybının 50 bini bulacağını bildirdi.


Myanmar Sosyal Güvenlik Bakanlığı dün sabah saatlerinde uluslararası yardım ekiplerinin ülkeye giriş izni verileceği duyuruldu. Ancak, hazır bekleyen yardım ekiplerinin bir kısmına vize verilmemesi nedeniyle yüz binlerce felaketzedeye yeterli miktarda gıda ve ilaç yardımı yapılamadı. Yoğun tepkiler üzerine giriş izni verilmesiyle başta komşu Tayland olmak üzere birçok ülkeden yardım malzemeleri Myanmar’a ulaştırıldı.


Kapıların açılmasıyla BM Dünya Gıda Programı, ülkenin en büyük kenti Yangun’daki hasar gören bölgelere gıda yardımı dağıtımına başlandığını bildirdi. Ancak, yollardaki tahribat yüzünden birçok kıyı bölgesine ulaşılamadığı belirtildi.
ABD, Myanmar’a 3 milyon dolar yardımda bulunacağını açıklarken, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, afet kurbanı Myanmar’a gıda yardımı çabalarına ülkesinin 6.3 milyon euro’luk katkı yapacağı sözünü verdi. Güney Kore, Myanmar’a çadır ve ilaç gibi malzemelerden oluşacak 100 bin dolarlık yardım yapmayı planladığını bildirdi. Danimarka da afetzedelere 1.34 milyon euro yardım kararı aldı.

Bush cuntayı eleştirdi
Bu arada kendi vatandaşlarını felakete karşı yeterince uyarmadığı nedeniyle askeri cuntayı eleştiren ABD Başkanı Bush’un eşi Laura Bush da, “Myanmar’daki hükümetin ABD’den gelecek herhangi bir yardımı tamamıyla geri çevirmelerinden endişe ediyorum” dedi.


Felaket bölgesinde bulunan yabancı gazeteci ve gözlemciler de yardımlara vize izni verilmeden önce ordunun sadece üst düzey askeri yöneticilerin bulunduğu mahallelerde yardım ve enkaz kaldırma çalışmalarını yürüttüğünü, aralarında Budist rahiplerin de bulunduğu diğer fakir kesimlerde ise “kendi başlarının çaresine bakmaları için halkı yalnız bıraktığı” görüşünü dile getirdiler.


İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin muhabiri de bölgede askerlerin yardım çalışmalarını çok yavaş yürüttüklerini aktardı. BBC muhabiri, birçok Myanmarlının haklı olarak ordunun “sadece ortada göründüğünü ve fiilen pek bir şey yapmadığını düşündüklerini” vurguladı.


Birçok yabancı gözlemci ordunun arama-kurtarma ve yardım çalışmalarının, özellikle geçen yıl eylül ayında askeri yönetime karşı rahipler öncülüğünde düzenlenen kitlesel protesto gösterilerine müdahalesine kıyasla oldukça yavaş ve yetersiz kaldığı görüşünde birleşti.

1 milyon kişi evsiz kaldı
Öte yandan ülkede resmi yayın organlarının verdiği bilgiye göre ölü sayısının 22 bin 500’ü bulduğu belirtilirken, yaklaşık 1 milyon kişinin evsiz kaldığının tahmin edildiği kaydedildi. 41 binden fazla kişinin kayıp olduğunu aktaran yetkililer, bu nedenle ölü sayısının artmasından endişe edildiğini söyledi.


Myanmar Sosyal Güvenlik Bakanı Maung Sve de dün yaptığı bir basın toplantısında Bogalay kentinde yerleşim alanlarının yüzde 95’inin yıkıldığını ve 10 binden fazla kişinin öldüğünü açıkladı.


Önceki gün kasırga felaketine rağmen ülkede yeni anayasa için referandumun planlandığı gibi 10 Mayıs’ta yapılacağını açıklayan yetkililer dün, felaketten etkilenen 47 yerleşim biriminde referandumun 24 Mayıs’a ertelendiğini duyurdu.
İngiliz kolonisiyken 1948’de bağımsızlığını kazanan Myanmar, 1962’den beri askeri cunta tarafından yönetiliyor. Ülke, 1990’daki demokratik seçimlerin sonuçlarını tanımaması ve seçimleri kazanan Milli Demokrasi Birliği’nin Nobel ödüllü lideri Aung San Su Kyi’yi ev hapsinde tutması yüzünden siyasi ve ekonomik tecrit halinde bulunuyor

...
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 06:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?