19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Dünyada dolar paniği

Dolar ABD piyasalarında başlayan panik satışıyla birlikte tarihinin en düşük seviyelerine geriledi. İMKB 0.39 yükselişle 42.585 seviyesinden kapandı. Altın 1007 doları gördü.

Yurtdışı piyasalarda başlayan panik, dolara tarihinin en değersiz seviyelerini yaşatıyor. 


Piyasalarda panik havasının başlamasının ardından dolar tarihinde ilk kez İsviçre Frangı'ndan daha değersiz hale geldi. Euro/dolar paritesi 1.57 seviyesinin üzerine çıkarken, dolar/yen paritesi bir kez daha 100 seviyesinin altına düştü.

PARİTE 1.60'A GİDEBİLİR
Ata Yatırım Portföy Yönetim Direktörü Cem Tözge, ABD’de yaşanan güven kaybı sonucu doların daha da düşebileceğine dikkat çekti. Tözge, "Parite 1.50’nin altına gelmediği, Merkez bankaları birleşip piyasalara müdahale etmediği sürece, ki bu hareketler beklentimiz dahilinde değil, 1.60’lara ulaşılabilir” dedi. Tözge ayrıca Fed’in 18 Mart’tan önce toplanma ihtimali olduğunu belirterek, faiz indirimi konusunda acil kararlar alınabileceğini vurguladı.

2001 KRİZİNİN ABD VERSİYONU
Hak Menkul Kıymetler Borsa İşlem Müdürü Oğuz Yılmaz da, Bear Stearns gibi büyük bir bankanın kurtarılmasında sadece JP Morgan’ın yardımının yetersiz kalacağından dolayı, diğer bankaları da içine alan olumsuz bir trendi engellemek için faiz indirimine gidilebileceğini söyledi. Yılmaz, “Batan bankalar batacak ve aynen Türkiye’deki 2001 krizindeki gibi güçlü bankalarla ekonomi yeniden toparlanacak, fakat kriz ancak 2008 yılının sonunda atlatılabilecek" dedi. Yılmaz da dolardaki düşüşün devam edeceği ve paritenin 1.60’ı göreceği öngörüsünde bulundu.

Dow Jones açılış itibarıyla yüzde 1'in üzerine kayıpla güne başladı. Bu gelişmelerin ardından özellikle para piyasalarındaki dalgalanma Türkiye'de borsa ve faiz cephesine de yansımaya başladı. Gün boyunca yüzde 2 seviyelerinde yükselişte olan İMKB, kapanışa doğru satış baskısı altında kaldı. Endeks, artıda tutunmaya çalışıyor.

Bono tahvil piyasasında ise gösterge kağıdın bileşik faizi yüzde 18 seviyesine yaklaştı. Güne olumlu başlayan Avrupa borsalarında da yüzde 1'e yakın kayıplar oluştu. Uzak doğu borsalarında future işlemler aşağı yönlü seyrediyor.

Piyasalardaki tansiyonun yükselmesi üzerine açıklama yapan Fed, piyasalara güven vermeye çalışıyor. Fed yaptığı açıklamayla piyasalara gerektiği anda likidite verileceğini piyasalardaki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ifade etti.

JP Morgan ve New York Merkez Bankası’nın ABD'li finans devi Bear Stearns bankasına finansman sağlayacağı açıklamasının ardından şirketin hisseleri yüzde 50'ye kadar değer kaybetti. Açıklama, bankanın içindeki likidite sorunlarının içinden çıkılmaz hale geldiği şeklinde algılandı.

ABD çekirdek tüketici fiyat endeksi Şubat'ta değişmedi (Beklenti: %0.2). Bu verinin gelmesinin ardından, ABD’de Fed’in 18 Mark toplantısında 75 baz puanlık indirim yapacağına dair beklentiler yüzde 100’e çıktı. İMKB’de ise oluşan olumlu havayla alımlar hızlandı; saat 15:00'te endeks yüzde 3 yükselişle 46.650 seviyesinden işlem gördü. Ocak ayında çekirdek TÜFE yüzde 0.3, TÜFE ise yüzde 0.4 yükselmişti. Verinin açıklanmasının ardından, dolar yen karşısında yükseldi, ABD borsası vadeli işlemleri ise artıya döndü.

Ayrıca ABD'nin Ulusal Ekonomik Araştırma Kurumu Eski Başkanı Martin Feldstein, ABD ekonomisinin şu an resesyonda olduğunu söyledi. Feldstein mevcut resesyonun, daha önceki birkaç resesyondan "daha ciddi" olabileceğini belirtti. ABD Hazine tahvillerinin fiyatları Feldstein'ın açıklamalarının ardından kazançlarını artırdı.


ABD Michigan tüketici güven endeksi Mart'ta 70.5 puanla beklentilerin hafif üstünde açıklandı.

...
Yayın Tarihi : 15 Mart 2008 Cumartesi 08:55:33
Güncelleme :15 Mart 2008 Cumartesi 09:07:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?