19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Dünyada gündem Türkiye

Başbakan Tayyip Erdoğan ile AB Komiseri Günter Verheugen’in uzlaşmayla sonuçlanan görüşmesi, dünya basınında geniş yankı buldu. Avrupa’nın en çok satan gazetesi Bild, haberi birinci sayfasından Türkçe ‘Hoşgeldiniz’ ve Almanca ‘Türkiye için AB yolu açıldı’ başlığıyla duyurdu.

ALMANYA

Bild: Bu el sıkışma bize kaça patlar? Doğu Avrupa Enstitüsü’nün hesaplarına göre AB’nin tüm imkanlarından yararlanması durumunda Türkiye yılda 14 milyar Euro’ya mal olacak. AB ise bu rakamın yılda 20 milyar Euro olacağından hareket etmekte. Böyle bir durumda bunun 5 milyar Euro’sunu Almanya’nın ödemesi gerekecek.

İNGİLTERE

The Times: Uzlaşma Türkiye’nin umutlarını güçlendirdi. AB dün 15 gün içinde Türkiye’nin üyelik başvurusunu onaylanacağı yolunda şu ana kadarki en güçlü güvenceleri verdi.

The Guardian: Türkiye’nin AB hedefi güçlendi. Türkiye, gelecek ay bloka katılma müzakerelerinin açılmasına yeşil ışık verileceği yolundaki güçlü güvenceler aldı.

İTALYA

La Repubblica: Türkiye-AB ilişkilerinde buzlar çözüldü. Başbakan Erdoğan zina yasası ile ilgili garanti verince Verheugen ‘Sorunlar çözüldü’ dedi ve yeşil ışık yaktı. Ancak Romano Prodi daha temkinli. AKP’de 60 radikal dinci milletvekili düş kırıklığına uğradı.

İl Giornale: Başbakan Erdoğan çark etti ve AB ile Türkiye ilişkileri normale döndü. Türkiye AB’nin dikte ettiği tüm koşulları kabul ettiğini açıkladı.

Le Figaro: Verheugen, Türkiye’ye kapıyı açtı. Erdoğan’ın zina maddesini içermeyen TCK tasarısının yasalaştırılacağı sözü Verheugen’i memnun etti.

FRANSA

Le Monde: Erdoğan krizi bitirdi. AB Komisyonu müzakerelerin başlamasını tavsiye edecek. Türkiye 2015’te üye olabilir.

İSPANYA

El Pais: Türkiye, AB’ye katılma müzakerelerinin başlaması için son engeli aştı.

BELÇİKA

The Times: AB yolu açıldı. Erdoğan, zina düzenlemesini içermeyen TCK’yı geçirmeye söz vererek ülkesinin AB’ye katılması müzakerelerinin yolunu açtı.

ABD

New York Times: Türkiye, Avrupa’ya katılabilmek için zina konusunda güvenceler verdi. Erdoğan, AB üyeliği sürecini ileriye götürmek için siyasi kredibilitesini riske attı. AB liderlerinin Komisyon’un tavsiyesine uyacağı garantisi yok.

Bunlar da 10 karşı gerekçe

ALMANYA’da yayınlanan Die Welt Gazetesi de, ‘Türkiye’nin AB üyeliğine karşı 10 gerekçe’yi aynı başlıkla manşetine taşıdı. Haberde şu gerekçeler sıralandı:

Türkiye hem kültürel, hem de coğrafi olarak Avrupa’ya ait değil.

İnsan haklarını ihlalleri sürüyor.

Göç tehdidi göz korkutuyor. Serbest dolaşım 3 milyon Anadolulu köylüyü harekete geçirir.

Nüfusu hızla artan Türkiye, Birleşik Avrupa düşüncesini zedeleyecek.

Türkiye 10 yeni ülkeden daha fazla mali yük getirecektir.

Ülkede politik bir çizgiyi tutturmak için AB kozunu kullanmaktalar. AB yardım kurumu değildir.

Üyelik için strateji geçerli değil.

Ankara’nın üyeliği halinde AB’nin sınırları dünyada en çok kriz olan bölgeye dayanır.

1964’te AET için açılan üyelik yolu AB için geçersiz.

Reformlar sürerse, tam üyelik yerine ortak üye olsun.

kenthaber
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2004 Cumartesi 11:01:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?