18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Dünyanın gözü kulağı İstanbul'da olacak

Futbolda kulüpler seviyesinde Avrupa’nın en önemli kupası bu akşam İstanbul’da sahibini bulacak. Milan ve Liverpool, Şampiyonlar Ligi finalinde Atatürk Olimpiyat Stadı’nda karşı karşıya geliyor. 2004-2005 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde finale kadar gelen Milan ve Liverpool, kozlarını paylaşmaya saat 21.45’te başlayacaklar. Maçı İspanyol Manuel Gonzales yönetecek.

İki takım da iddialı. Dünyada yaklaşık 200 TV kanalından canlı yayımlanacak olan karşılaşmayı Türkiye’de Star naklen verecek.

Milan ve Liverpool’un teknik direktörleri ile oyuncuları dün Olimpiyat Stadı’nda yaptıkları basın toplantılarıyla finali değerlendirdi. İki taraf da iddialı konuşarak "Biz kazanacağız" yorumunu yaptılar.

Yaklaşık 200 ülkede TV’den canlı yayımlanacak dev final maçı için milyonlarca futbolseverin gözü İstanbul’da olacak.

Maçı 3 milyar kişi izleyecek. Ayrıca dev maçı adeta bir medya ordusu takip edecek. 120’si Türk, toplam 1800 medya mensubunun UEFA’ya akredite yaptırdığı, ancak bunların bir bölümünün stat dışında görev yapacağı kaydedildi.

Finalin özel konukları arasında İtalyan Devlet Başkanı Slyvio Berlusconi ’nin yanı sıra Liverpool Sendika liderleri var. Ayrıca FIFA Başkanı Sebb Blatter , UEFA Başkanı Lennart Johansson, Platini, Beckenbauer, Maradona gibi ünlü isimler de maçı izleyecek. Maçı İngiltere Başbakanı Tony Blair izlemese de oğlu Liverpool’a destek vermek için tribünde olacak.

6 bin polis, 2 bin 100 özel güvenlik görevlisi ve 600’ün üzerinde jandarmanın maçta görev yapacağı öğrenildi.

Karşılaşma için 80 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadı’nın kapasitesi 70 bin 24’e düşürüldü.

Finalist takım taraftarları güvenlik nedeniyle stada ayrı ayrı güzergâhlardan getirilecek. Buna göre, Liverpool taraftarları kuzeydeki, Milan taraftarları da güneydeki yolu kullanacak.

İngiliz taraftarlar bugün sabah itibarıyla Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Taksim’e götürülecek ve 11.00 ile 16.30 saatleri arasında, buradan otobüslerle stada transfer edilecek. Milan taraftarları da Atatürk Havalimanı’ndan metro ve taksileri kullanarak Sultanahmet’e gelecekler. Aynı şekilde İtalyan seyircileri de saat 11.00’den itibaren Sultanahmet’ten otobüslerle stada geçirilecek.

Şampiyon olan takım 10 milyon Euro, finalist 6 milyon Euroyu kasasına koyacak.

1977 ve 1984 yılları arasında dört kez Avrupa’nın en büyüğü olan Liverpool, Şampiyonlar Ligi’ni 2003’te müzesine götürerek bu kupada altıncı zaferine ulaşan Milan ile finalde karşı karşıya geliyor.

Olympiakos, Deportivo ve Monaco’nun bulunduğu gruptan çıktıktan sonra Bayer Leverkusen, Juventus ve Chelsea’yi eleyen İngiliz takımı, 20 yıl sonra ilk kez finale yükselme başarısını gösterdi.

İtalya Ligi’nde şampiyonluğu Juventus’a kaptıran ve son üç lig maçında galip gelemeyen Milan ise 1993 yılından beri beşinci kez en büyük kupanın finalinde mücadele edecek.

Atatürk Olimpiyat Stadı’ndaki karşılaşmanın Şampiyonlar Ligi finali olmasının yanı sıra iki takım için ayrı bir önemi daha var.

Avrupa kupalarında toplam 504 maç ve 21 final oynayan Liverpool ve Milan, UEFA’nın düzenlediği bir kupada ilk kez birbirlerine rakip oldu.

Tarihinde 10’uncu kez Avrupa kupası finali oynayacak olan Milan, Şampiyonlar Ligi’nde yedinci şampiyonluğuna ulaşmaya çalışacak.

Milan, dokuz şampiyonluğu bulunan Real Madrid’in ardından en büyük kupayı en fazla kaldıran ikinci takım.

İtalyan takımının başındaki Carlo Ancelotti ise eski adıyla Şampiyon Kulüpler Kupası’nı hem oyuncu hem de teknik adam olarak kazanan dört isimden biri.

Milan’ın 1989 ve 1990 yıllarındaki şampiyonluklarında oyuncu olarak kadroda yer alan Ancelotti, Milan’ın Juventus’u penaltılarla yendiği 2003 finalinde teknik direktör olarak takımın başındaydı.

İtalyan takımında Ancelotti’nin forvette Ukraynalı Andriy Shevchenko’nun yanında kime görev vereceği merak konusu. Bu yer için Hernan Crespo ve Filippo Inzaghi adayla arasında.

Liverpool Menajeri Rafa Benitez ise beşli orta sahada Igor Biscan veya Dietmar Hamann’dan birisine görev verecek. İspanyol teknik adam, forvette Milan Baros veya Djibril Cisse arasında tercih yapacak.

Liverpool’un finalde en güvendiği oyuncuların başında Luis Garcia geliyor. Orta sahada ileri dönük oynayan İspanyol, bu sezon beş golle Avrupa kupalarında Liverpool’un en golcü ismi.

Milan’da ise Shevchenko Şampiyonlar Ligi’nde altı gole imza attı. Avrupa’da yılın oyuncusu seçilen Ukraynalı, iki yıl önce Juventus ile oynanan finalde son penaltıyı gole çevirmişti.

Beklenen 11’ler

AC Milan: 1-Dida; 2-Cafu, 13-Alessandro Nesta, 3-Paolo Maldini, 4-Kakha Kaladze (31-Jaap Stam); 8-Gennaro Gattuso, 21-Andrea Pirlo, 20-Clarence Seedorf; 22-Kaka; 11-Hernan Crespo (9-Filippo Inzaghi), 7-Andriy Shevchenko.

Liverpool: 1-Jerzy Dudek; 3-Steve Finnan, 23-Jamie Carragher, 4-Sami Hyypia, 21-Djimi Traore; 16-Dietmar Hamann (25-Igor Biscan), 8-Steven Gerrard, 14-Xabi Alonso, 6-John Arne Riise, 10-Luis Garcia; 5-Milan Baros (9-Djibril Cisse).

Hakem: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez (İspanya).

Başlama Saati: 21.45

KENTHABER
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2005 Çarşamba 09:25:26
Güncelleme :25 Mayıs 2005 Çarşamba 22:51:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bilal Kaya IP: 84.138.100.xxx Tarih : 25.05.2005 16:35:38
Ben Inaniyorumki Istanbul icin büyük kazanc gelir elde edecek tir. Almanyanin / Kassel Sehrinde ki Türk Vatandaslarimiz bile bugünü konusuyor ne olacak, aklimzada en cok gelen ITALIA maci ardindan GALATASARAY maci gibi olaz umarim zararli cikmayiz biz bu Mac sonucundan. Elvet de Geliri olacak bir Sehirin Dünyanin gözü bu Aksam ISTANBUL da olacaktir. Saygilarimla Bilal Kaya Almanya / Kassel Erzincan / Cayirli - Mirzaoglu