24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Dünyanın ilk 'Bilgi Toplumu Zirvesi' Cenevre'de yapılıyor

Dünyada ilk kez gerçekleştirilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi (World Summit on the Information Society, WSIS), İsviçre’nin Cenevre şehrinde devam ediyor.

Zirve bünyesinde gerçekleştirilen Dünya Elektronik Medya Forumu (World Electronic Media Forum, WEMF) toplantılarında elektronik medyanın gelişimi ve etkileri tartışıldı. 9-12 Aralık tarihleri arasında yapılmakta olan forum ve zirve, dünya medyasını da bir araya getirdi.

Dünyanın 150 ülkesinden 13 bin delegenin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede, bilgi toplumu, bölgesel medya problemleri, kuzey ve güney arasındaki teknoloji açığı, internetin kullanımı ve kontrolü konuları tartışılıyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) sporsorluğunda gerçekleştirilen Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’ne, aralarında Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe ve Filistin’in yeni Başbakanı Ahmet Kurey’in de bulunduğu 50 ülke lideri katılıyor.

İlk kez gerçekleştirilen zirvede, özellikle zengin ve fakir ülkeler arasında teknoloji açığının kapatılması için köprü görevi görecek bir fon oluşturulmaya çalışıldı. Fakat delegeler arasında bu konuda henüz bir görüş birliği oluşmadı. Daha çok Afrikalı delegelerin üzerinde durduğu bu fonun yerine "Dijital Dayanışma Gündemi" adlı bir uzlaşı kabul edildi. Toplantılarda ele alınan konular, 2005 yılında Tunus’ta yapılacak ikinci zirvede karara bağlanacak.
Cenevre’de dün başlayan zirvenin açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, basın ve ifade özgürlüğünün kesinlikle engellenmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Hükümetler yapacakları bütün uygulamalarda bu konuya özen göstermeliler" dedi. 4 gün sürecek olan zirvenin ana konularını ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve kültürel çeşitlilik oluşturuyor.

Sorumlu yayıncılık

Zirvede hükümetler düzeyinde tartışılan konular, Dünya Elektronik Medya Forumu’nda ’basın özgürlüğü ve bilgi toplumu’ başlığı altında çeşitli ülkelerden medya liderleri tarafından ayrıntılı olarak ele alındı.

Ortadoğu’daki son gelişmeler ışığında, forumun ana panellerinden biri de ’Arap Dünyası’nda Medyanın Durumu’ başlığıyla düzenlendi.

Aralarında Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreteri Aidan White, Londra Üniversitesi’nden Profesör Naomi Sakr ve El Cezire Genel Müdürü Wadah Khanfar’ın da bulunduğu konuşmacılar, dünyanın dört bir yanından gelen medya liderlerinin oluşturduğu dinleyicilerle etkileşimli bir oturum gerçekleştirdi.

Oturuma konuşmacı olarak katılan İhlas Holding Genel Müdürü Ahmet Mücahid Ören, medyanın özgür, sorumlu ve ekonomik açıdan bağımsız olmasının önemini vurguladı. Ören, "Ortadoğu, son yıllarda yayıncılık açısından büyük gelişme kaydetti. Uydu yayınları ve elektronik medya, basın özgürlüğünün önündeki pek çok engeli ortadan kaldırdı" dedi. Ören, çoğulculuğun artmasının bir yandan demokratikleşme yönünde olumlu bir gelişme olduğunu, ancak bilgi kaynaklarının sayıca ve çeşitçe artmasının medya üzerindeki sorumluluğu da artırdığını belirtti.

CENEVRE-(İHA)
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2003 Çarşamba 17:06:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?