25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Durmuş Yılmaz gidiyor mu?

Merkez Bankası'nın genel kurulu 20 Nisan'da yapılacak. Yılmaz'ın görev süresi ise seneye 18 Nisan'da doluyor. Kulislerde şimdiden yeni isimler konuşuluyor

Merkez Bankası’nın 78. olağan genel kurulu 20 Nisan günü yapılacak. Bu toplantı Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın son genel kurul toplantısı olabilir. Yılmaz’ın gelecek sene 18 Nisan’da 5 yıllık görev süresi doluyor. Eğer gelecek yılki genel kurul 18 Nisan tarihinden sonra yapılırsa bu genel kurul Yılmaz’ın son genel kurulu olacak. 20 Nisan günü yapılacak genel kurulda Banka Meclisi’nden Necati Şahin ile Turalay Kenç’in yerlerine seçim yapılacak. Ayrıca Denetleme Kurulu’ndan Kırıkkale Üniversitesi’ne geçen Ekrem Yıldız’ın da yerine seçim yapılacak.

Kârı merak ediliyor
Merkez Bankası’nın 2009 yılına ait olağan genel kurulu 20 Nisan’da Ankara’da yapılacak. Genel kurulda 14 Nisan 2009 tarihinde seçilen Turalay Kenç ile 2004 yılında Banka Meclisi üyesi olan Necati Şahin’in yerine seçim yapılacak. Kenç aslında İbrahim Turhan’ın yerine atandığı için süresi doluyor. İbrahim Turhan, 1 Nisan 2004 tarihinde Banka Meclisi üyesi olmuştu. Daha sonra Merkez Bankası başkan yardımcılığına atandı. Yerine de Kenç gelmişti. Şimdi Turhan’ın görev süresi dolduğu için yeniden seçim yapılması gerekiyor.

2006 yılında Merkez Bankası başkanlığı ataması yılan hikâyesine dönmüştü. Süreyya Serdengeçti’nin görev süresi 13 Mart 2006 tarihinde dolmuş, 14 Mart günü de görevini bırakmıştı. Hemen aynı akşam Banka Meclisi toplanarak vekâleti Erdem Başçı’ya vermişti. Başkanlık ataması dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile hükümet arasında sorun yaratmıştı. Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından Köşk’e verilen hem başkanlık hem de başkan yardımcılığı kararnameleri geri dönmüştü.

Daha sonra Banka Meclisi üyesi Durmuş Yılmaz’ın ismi Köşk’e sunuldu ve Yılmaz’ın ataması 18 Nisan 2006 tarihinde kabul edildi. Merkez Bankası başkanlarının görev süresi 5 yıl. Yılmaz’ın ataması yapılmadan önce Merkez Bankası genel kurulu 13 Nisan tarihinde yapılmış ve vekâleten başkanlık yapan Erdem Başçı genel kurula katılmıştı. Eğer 2011 yılında genel kurul 18 Nisan tarihinden sonra yapılırsa Yılmaz’ın bu son genel kurulu olacak.
Küresel krizin yoğun bir şekilde yaşandığı 2008 yılında Merkez Bankası 2 milyar liraya yakın kâr elde etmişti. Kârını Hazine’ye aktaran Merkez Bankası’nın 2009 ylında ne kadarlık kâr elde ettiği merakla bekleniyor.

Referans
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 20:09:35
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 20:13:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?