17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Dursun Karataş iade mi ediliyor?

CNN Türk’ün haberine göre, Özel bir operasyonla DHKP-C terör örgütü lideri ‘Dursun karataş’ Türkiye’ye getirilecek.

Geçtiğimiz nisan ayında, terör örgütü DHKP-C’ye yönelik beş ayrı ülkede eş zamanlı olarak yürütülen operasyonda, örgütün çok sayıda üst düzey yöneticisi gözaltına alınmıştı.

Sabancı suikasti sanıklarından Fehriye Erdal Belçika’da bir süre gözaltında tutulmuş ardından serbest bırakılmıştı. Aynı dönem örgütün Türkiye sorumlusu Şadi Özpolat da tutuklanarak cezaevine konuldu. Yıllarca Avrupa’da olduğu bilinen ve örgütün uzun yıllar liderliğini yapan Dursun Karataş ise yakalanamadı. Şimdi yine benzer bir operasyonla örgütün yıllarca liderliğini yapan Dursun Karataş’ın Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor.

Çapa eylemini DHKP-C üstlenmişti

Dursun Karataş’ın Türkiye’ye getirilmesi planı, geçtiğimiz haziran ayında istanbul Çapa Tıp Fakültesi önünde bir İETT otobüsünde meydana gelen patlamanın ardından hız kazandı.

Eylemi DHKP-C’nin üstlendiğine ilişkin açıklamalar üzerine, Avrupa kamuoyu, Dursun Karataş’ı ‘kara liste’ye dahil etmişti. Sözkonusu saldırıda beş kişi hayatını kaybetmiş ve 16 kişi yaralanmıştı.

Örgüt e-mail yoluyla eylemi üstlenmişti

Patlama ile ilgili soruşturma sürerken DHKP-C örgütü e-mail yoluyla saldırıyı üstlenmiş ve e-mail’in Hollanda’daki bir internet kafeden gönderildiği tespit edilmişti. Bu haber Hollanda kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Örgüt, dernekler yoluyla Hollanda’dan yardım alıyor

O güne kadar DHKP-C örgütü Hollanda’da Anadolu Kültür Dernekleri olarak çok sayıda şubesiyle faliyet gösteriyordu. Hollanda hükümeti de terör örgütü olarak tanımadığı bu derneklere kültür dernekleri olmaları sıfatıyla parasal yardım yapıyordu. Sözkonusu para, örgüt için önemli bir mali kaynak oluşturuyordu. Ta ki Çapa Tıp Fakültesi önünde İETT otobüsünde meydana gelen patlamanın Hollanda’da bir internet kafeden üstlenilmesine kadar.

İade için Hollanda ile görüşülüyor

Bu haberlerin ardından Hollanda hükümetinin örgüte bakışı değişti. Türkiye ile bu konuda üst düzey görüşmeler yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz cumla günü Hollanda’dan bir grup üst düzey emniyet yetkilisi, Amsterdam dışında bir bölgede olduğu tespit edilen Dursun Karataş’ın iadesi koniusunda görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye geldi. Hollanda’lı yetkililer iade için bazı garantiler istedi. İşbirliğine açık olduklarını belirttiler.

Karataş kanser

Dursun Karataş’ın uzun yıllardır kanser tedavisi gördüğü biliniyor. Karataş hem tedavisi için hem de güvenlik açısından bu bölge dışında Fransa, Belçika ve Hollanda üçgeninde dolaşıyor, ancak takip altında tutuluyor.

Eş zamanlı operasyon yapılacak

Önümüzdeki günlerde nisan ayında yapılan operasyon benzeri Hollanda ’nın da aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri ile ortaklaşa bir operasyon yapılması planlanıyor.

Avrupa polisinin ortak bir operasyonu biçiminde planlanan operasyona, Türkiye, İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Norveç polisinin destek vereceği belirtiliyor.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2004 Pazartesi 23:27:09
Güncelleme :18 Ekim 2004 Pazartesi 23:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?