20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Düşmanlık başka iş başka!

Washington Post: ABD şirketleri İran'a 546 milyon dolarlık mal satıyor... Gazete Bush'un göreve geldiği 2001'den bu yana İran'a satılan malların sayısının arttığını yazdı... ABD şirketleri sigarayı Türkiye üzerinden İran'a satıyor..

İran'ın sonlandırmayı reddettiği nükleer programı nedeniyle hedef olabileceğine dair haberler Irak'ın ABD güçlerinin işgalinden hemen sonra başladı... Haftalardır Amerika'nın ya da bölgedeki en yakın müttefiki İsrail'in; İran'ın nükleer tesislerini vurabileceğine dair haberler dünya basının manşetlerinde... Her gün ya Amerika'dan ya İsrail'den ya da İran'dan olası bir saldırı hakkında açıklamalar geliyor. İki ülke siyaset arenasında birbirine diş bilerken, ticaret arenasında meğer "sıkı dostmuş"...

TİCARETTE YAKINLAŞMA
ABD'nin Washington Post gazetesi İran'ın vurulmasını en çok isteyen ABD Başkanı George W. Bush'un döneminde ABD ve İran arasında ticaret alanında en büyük yakınlaşmanın yaşandığını yazdı. Gazete, Amerika'nın İran'a yaptığı ihracatın 2001'de 8.3 milyon dolar olduğunu, şu andaysa ihracatın 546 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Gazete, ABD Maliye Bakanlığı'na yapılan İran'la ticaret yapmak için gerekli lisans başvurularının çok nadir olarak geri çevrildiğini kaydetti.

SUTYEN DE SATILIYOR
Washington Post, İran dışında "terörist ülkeler" listesinde bulunan 4 ülkeyle daha ABD şirketlerinin ticaret yaptığını yazdı. Bush'un "şer ekseni" içinde saydığı İran'a yönelik ticarette Amerikalı şirketlere hiçbir zorluk çıkarılmadığını belirten Washington Post'a konuşan Maliye Bakanlığı yetkilisi Adam Szubin, "Bizim yaptırımlarımız ülkeye karşı, halka karşı değil" diyerek ABD siyasetindeki bu tutarsızlığı açıklamaya çalıştı. ABD'nin İran'a sattıkları arasında yeni nesil hayvan cinsi yetiştirmekte kullanılan boğa spermi (12.6 milyon dolar), sutyen (101 bin dolar), kozmetik malzemesi (96 bin dolar) ve parfüm (30 bin dolar) de bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

İran Mağazalarında Amerikan Malı

AP haber ajansı İran'a ABD ürünlerinin ülkenin her noktasına ulaştığını gösteren kare kare fotoğraf yayınladı. Diş macunundan, sigaraya, buzdolabından, cipse kadar Amerikan malı ürünlerin nerdeyse her sokakta satıldığına dikkat çekti.

Türkiye üzerinden İran'a sigara satılıyor

ABD'NİN İran'a en çok sattığı ise sigara... ABD, İran'a sattığı sigaradan 158 milyon dolar kazanıyor. Sigara satışının en yüksek olduğu yıl 2006... İran'a en büyük sigara ihracatını yapansa British American Tobacco (BAT) şirketi... Gazete şirketin İran'a kaç paket sigara yolladığını açıklamayı reddettiğini söylerken, İran'a Türkiye'deki British American Tobacco (BAT) üzerinden ihracat yapıldığını belirtti. Kent marka sigaraların İran'ın en popüler sigaraları olduğunu söyledi.

 

....
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 03:47:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?