24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Düşünce suçlusu’ Erdoğan ’düşünceden’ davacı

Şiir okuduğu için cezaevine giren ve kendisini düşünce suçlusu olarak nitelendiren Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık koltuğuna oturmasından bu yana yaklaşık 80 dava açtı. Neredeyse tüm ulusal gazetelerden davacı olan Erdoğan, eleştirileri ’’kişilik haklarına saldırı’’ olarak değerlendirdi.

İlhan TAŞCI imzalı Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Erdoğan’ın avukatı Fatih Şahin, davaların yüzde 80’inin gazete ve gazeteciler hakkında olduğunu belirtirken amaçlarının ’’para olmayıp’’ yalnızca ’’hukuksuzluğu ortaya koymak’’ olduğunu savundu.

Şahin, açtıkları davalardan yüzde 70’inin kabul edildiğini belirterek yalnızca Uzanlar aleyhine açılan bir davanın kesinleştiğini, onun parasını grubun TMSF’ye devredilmesi nedeniyle tahsil edemediklerini söyledi.

Şahin, ’’Zaten Türkiye’de tazminatların oranı da düşük. Kesinlikle para derdinde değiliz. Örneğin 100 milyar liralık dava açıyoruz, mahkeme 5 milyar olarak kabul ediyor. Biz bunu ’para az’ diye temyiz etmiyoruz.Önemli olan yargı kararına bağlanması’’ diye konuştu.

Erdoğan’ın açtığı davalardan öne çıkanlar şöyle: SP Genel Sekreteri Suat Pamukçu’nun ’’Muhafazakâr demokrat olduklarını söyleyenler aslında dönek oldu’’ sözleri nedeniyle hem Pamukçu hem de sözleri yayımlayan Milli Gazete’ye tazminat davası açtı. Dava reddedildi.

Uzanlar’a 30’dan fazla dava

Uzanlar hakkında 30’u aşkın dava açan Erdoğan, Cem Uzan’ın sözlerini yayımlayan gazetelerden de davacı oldu. Gaziantep’te yayın yapan Zafer gazetesinde yer alan bir yazı nedeniyle de Erdoğan 10 milyar liralık tazminat istedi.

Yerel mahkeme, köşe yazarı Halil Eyyüpoğlu ile yazı işleri müdürü Atilla Konukoğlu’nun 3 milyar lira tazminat ödemesine karar verdi.

Evrensel gazetesinde yayımlanan Sefer Selvi imzalı karikatürde kişilik haklarına saldırıldığını öne süren Erdoğan, gazeteyi mahkemeye verdi. Mahkeme, gazeteyi Erdoğan’a 10 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Erdoğan, Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart’ın imam hatip liselerini ip yumağı, Başbakan’ı da buna dolanmış kedi olarak betimlediği karikatürüne 5 milyar lira tazminat istedi. Mahkeme, karikatüristimiz Musa Kart, sorumlu müdürümüz Mehmet Sucu ve kurumumuzu 5’er milyar lira tazminata mahkûm etti.

CHP lideri Deniz Baykal, Erdoğan’ı eleştirirken ’’Çorba bu Başbakan’’ dedi.

Erdoğan’ın avukatları bu söz üzerine hemen harekete geçerek Baykal hakkında, Başbakan’ın kişilik haklarına saldırdığı savıyla 25 milyar liralık manevi tazminat istemiyle dava açtı. Tazminat istemi reddedildi.

Erdoğan, SEKA’nın kapatılmasına direnen işçilerin attıkları sloganları yayımlayan Evrensel gazetesi aleyhine 15 milyar liralık tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, Erdoğan’ın yayın nedeniyle ’’acı, elem ve ıstırap’’ içinde olduğu belirtildi.

Soru önergesini yanıtlamadı

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Alaattin Çakıcı ’nın yurtdışına kaçtığı dönemde Başbakandan bir istekte bulunup bulunmadığını sordu. Erdoğan, yanıt vermek yerine Kart hakkında 15 milyar liralık tazminat davası açtı.

CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 09:15:13
Güncelleme :2 Mart 2005 Çarşamba 09:19:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?