19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

DYP, Ağar'la barajı aştı

Gece yarısına kadar açılan sandıklardan çıkan il genel meclisi resmi olmayan sonuçlarına göre; yüzde 10'luk ülke geneli barajını sağdan iki parti geçti. DYP, 2002 seçimlerinde, baraja takılan partiler arasından sıyrılan tek sağ parti oldu. Böylece, Çiller'den sonra genel başkanlık koltuğuna oturan Ağar, ilk seçimi sınavında kritik bir şekilde de olsa başarıyı yakaladı. 2002 seçimlerinde, yüzde 9.5 ile barajın altında kalan DYP, oy oranını Ağar ile yüzde 10.3'e çıkartabildi. DYP'den sonra oy oranını yükselten ikinci parti MHP oldu. MHP, yüzde 8.5 oy oranını, yüzde 9.4'e çıkardı. Son seçimlere göre, DYP ve MHP yaklaşık yüzde 1 oranında oylarını artırdı. Bu tablo, Ağar'ın liderliğine rağmen MHP oylarının DYP'ye yönelmediği izlenimini kuvvetlendirdi. DYP'deki az oranda yükselme, önceki seçimde Çiller'e tepki nedeniyle kaybedilen oyların geri dönüşü olarak değerlendirildi. ANAP seçmeninin bir bölümünün de, DYP'ye yöneldiği yorumları yapıldı.
DYP barajı aşarken; sağın diğer partileri, ANAP ve GP ise siyasi olarak eridi. Mesut Yılmaz'dan sonra iki lider değiştiren ve Nesrin Nas'ın genel başkanlığında seçime giren ANAP'ın oyu yüzde 3.3'e kadar indi. Yeni kurulmasına rağmen Kasım 2002 seçimlerinde yüzde 7.2 oy oranıyla sürpriz yapan GP, siyasette süratle eriyen parti özelliği kazandı. GP, ilk sonuçlara göre, yüzde 1.7'de kaldı. GP'nin oylarının büyük oranda düşmesinde, Uzan ailesiyle ilgili yargı sürecinin etkili olduğu sanılıyor.
İlk sonuçların ortaya çıkardı tablo içinde, DYP, merkez sağda bütünleşmenin adresi olma yolunda önemli bir avantaj yakaladı. Ağar, önümüzde günlerde, erime süreci içinde olan ANAP'ın ilhakına yönelik siyasi bir manevra içine girebilir.
ANKARA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2004 Pazar 20:00:20
Güncelleme :28 Mart 2004 Pazar 22:49:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?