18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ebu Gureyb zanlısı suçunu kabul ediyor

Matt Wells
BBC New York Muhabiri



Bağdat yakınlarındaki Ebu Gureyb cezaevinde tutulan Iraklılara işkence yapmak ve kötü muamelede bulunmakla suçlanan ABD askerlerinden Lynndie England suçunu kabul etmeye karar verdi.

22 yaşındaki er Lynndie England, kendisine verilecek cezanın 11 yıla indirilmesini sağlayacak olan uzlaşma teklifini kabul etti.

England’ın sırıtan yüzü, Ebu Gureyb cezaevindeki kötü muamele skandalının sembolü haline gelmişti.

Bir Iraklının boynuna geçirilen ipi tutarken ve çıplak Iraklıların jenital organlarını işaret ederken çekilen resimleri, skandalın en bilinen fotoğrafları arasındaydı.

Er England’ın dün Teksas askeri mahkemesine çıkması bekleniyordu.

Ancak avukatı, England’ın çarptırılması muhtemel olan 16 yıllık cezasının 11 yıla inmesini içeren uzlaşma teklifine razı olduğunu açıkladı.

Avukat Yüzbaşı Jonathan Crisp, England’ın hakkındaki komplo kurmak, zalim davranmak, cezaevinde tutulan kişilere kötü davranmak ve ahlaksız davranışlarda bulunmak gibi yedi ayrı suçu kabul edeceğini belirtti.

Crisp, England hakkındaki iki iddianın ise düşürüleceğini söyledi.

Lynndie England’ın sivil avukatı Rick Hernandez de, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, bu çözümün England’ın çıkarına olduğunu ifade etti.


England’ın gözaltındaki Iraklıların yanında poz verdiği fotoğrafların çoğu Kasım 2003’te bir gecede çekilmişti.

Amerikan basınında yer alan fotoğraflar, şok ve öfkeyle karşılanmış ve ABD işgal güçlerinin imajına büyük ölçüde zarar vermişti.

Fotoğrafların çekildiği sırada, Er England cezaevi gardiyanı Charles Graner’ın kız arkadaşıydı.

Graner da, kötü muamele suçlamalarıyla 10 yıllık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Savunma avukatları, er England ve diğerlerinin askeri istihbarattan kendilerine gelen emirleri uyguladıklarını ve gözaltındaki kişilerin ifade vermelerini sağlamak için bu yöntemlere başvurduklarını öne sürmüşlerdi.

Ancak ordu soruşturmasını yürüten kişiler, er England’ın fotoğrafların askerlerin sadece eğlence amaçlı yaptıkları şeyler sırasında çekildiği yönünde ifade verdiğini belirtmişlerdi.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2005 Pazar 02:30:42
Güncelleme :1 Mayıs 2005 Pazar 02:33:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?