19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Ebu Gureyb'de ahlaki çöküntü

Amerikan ordusunun hazırladığı son Ebu Gureyb raporu, cezaevindeki kötü muamele uygulamaları konusunda, mahkemeye sevkedilenler hariç, 23 askeri istihbarat görevlisi ile dört özel güvenlik görevlisini de suçladı.

Bu kişiler, cezaevindeki işkence ve kötü muamele olaylarına doğrudan katılmak, teşvik etmek ya da onaylamakla suçlanıyorlar.

Rapor ayrıca, Amerikan askerlerinin tutsakları, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin gözlemcilerinden gizlediklerini de ortaya koyuyor.

Raporda; kötü muamelenin ana nedenleri olarak görevi suistimal ile disiplin ve liderlik eksikliği sıralanıyor.

Amerikan silahlı kuvvetlerinin oluşturduğu soruşturma komisyonuna başkanlık eden General Paul Kern, cezaevinde görevli istihbarat biriminin görevini ciddi şekilde kötüye kullandığını ve birim mensupları arasında ahlaki çöküntü saptadıklarını söyledi.

Amerika’da şimdiye kadar yapılan resmi açıklamalar ya da yayımlanan raporlarda, Ebu Gureyb cezaevindeki uygulamalar genel olarak "kötü muamele" diye tanımlanıyordu.

Oysa son askeri raporun yazarlarından biri, cezaevindeki bazı uygulamaların
"işkence" tanımına girdiğini söylüyor.

Rapor, cezaevindeki olaylardan ordu içinde kimin ne kadar sorumlu olduğu konusunda ise, üst düzeydeki komutanların sorumluluk taşıdığını belirtiyor ancak kişisel olarak doğrudan suçlanamıyacakları sonucuna varıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde önceki gün de, Pentagon’un oluşturduğu komisyon, Ebu Gureyb cezaevinde yaşananlarla ilgili raporunu açıklamıştı.

Raporda cezevinde yaşananlar, "sistematik sadizm" olarak nitelendirilmişti.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 12:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?