19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Ebu Gureyb'de şimdi de doktorlar suçlanıyor

Tıp dergisi Lancet’ta yayımlanan bir çalışmada, Bağdat’taki Ebu Gureyb Cezaevi’nde çalışan bazı sağlık görevlileri tıp ahlakına ve insan haklarına dair temel ilkeleri gözardı etmekle suçlanıyor.

Araştırmada, doktor ve hasta bakıcıların muayeneleri gerektiği biçimde yapmadığı, cinayetleri ört bas etmek için ölüm belgelerinde sahtecilik yaptıkları ve tutsaklara kötü muamele sırasında sorguyu yapan askerlere işbirlikçi olarak yardım ettikleri öne sürülüyor.

Makalede yer alan bir örneğe göre, bir tutsak hasta bakıcılar tarafından işkencenin devam etmesi için hayata döndürüldü.

Minnesota Üniversitesi’nden Profesör Steven Miles’ın hazırladığı çalışma, basında yer alan haberlere, tanık ifadelerine ve hükümet belgelerine dayanıyor.

Bu olaylara kaç çalışanın dahil olduğunu bilmediğini söyleyen Profesör Miles, bu nedenle tam bir soruşturma açılması çağrısında bulunuyor.

Amerikan ordusunun bir sözcüsü çalışmada sözü edilen olayların büyük bölümünün Pentagon’un kendi araştırmalarına dayandığını ve kanıta ulaşılan vakalarda sorumlular aleyhinde işlem başlatılacağını söyledi.

Gelecek hafta Kongre’ye sunulacak bir raporda da sağlık görevlilerinin de eleştirilmesi bekleniyordu.

Cezaevinde Nisan ayında ortaya çıkan işkence ve kötü muamele skandalı büyük tepki çekmişti.
BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2004 Cuma 12:31:06
Güncelleme :20 Ağustos 2004 Cuma 12:40:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?