23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Ecevit: CIA Öcalanı paketledi bize verdi


Eski Başbakan Bülent Ecevit ve Milli Savunma eski Bakanı İsmet Sezgin, Abdullah Öcalan’ın 16 Şubat 1999 tarihindeki yakalanış öyküsünde bilinmeyenleri NOKTA’ya anlattı.


Ecevit anlatıyor:

CIA, teklifi MİT Müsteşarı Atasagun’a yapmış. Bana bildirdi, Köşk’te toplandık. Nerede teslim edileceğini kimse bilmiyordu.

Apo operasyonu sırasında Başbakanlık koltuğunda oturan Bülent Ecevit, o günleri anlatırken, operasyon öncesi ve sonrasında ABD yönetiminin kendileri ile temas kurmadığını belirterek, "Olayı MİT ve CIA yürüttü. ABD yönetimi geri planda kalmaya özen gösterdi. ABD olmasa, Abdullah Öcalan’ı alamazdık" dedi. Ecevit, operasyon için neden Cavit Çağlar’ın uçağının seçildiğini de ilk kez açıklık getirdi: "Çünkü en uygun fiyatı onlar vermişti."

Sezgin anlatıyor:

Apo Rusya’da sıkışmış, başka bir ülkeye gitmek istiyordu. Belarus Devlet Başkanı’na, ülkelerine kabulü karşılığında 10 milyon dolar rüşvet önerildi. Devlet Başkanı ile görüşüp Apo’nun buraya kabulünü önledik.

Siyasetin 50 yıllık "İsmet Ağabeyi" İsmet Sezgin ise 30 Haziran 1997 ile 11 Ocak 1999 tarihleri arasında Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanıydı. Sezgin de, Apo’nun Şam’dan çıkış öyküsü ve Rusya’da saklandığı günlerde yaşadıklarını anlattı:

Apo Rusya’da ve zor durumda. PKK’nın sözde Moskova temsilcisi, Beyaz Rusya olarak da bilinen Belarus Devlet Başkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile temas kurarak Öcalan’ın Belarus’a kabul edilmesini ve orada yaşamasını öneriyor.


Kabul etmiyorlar ama temas sürüyor. Bu kez PKK, istek yerine getirildiği taktirde 10 milyon doların nakit olarak hemen Belarus’a aktarılacağını bildiriyor. İşte biz bu rüşveti önledik.

NOKTA DERGİSİ
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 02:01:43
Güncelleme :13 Şubat 2005 Pazar 00:56:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?