20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Ecevit: Laiklik ülkenin en önemli sorunu haline geldi

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, hükümeti laiklik ve Kıbrıs konusunda bir kez daha uyardı. Ecevit, DSP’nin bugünkü Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesi gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Belediye başkan adaylarının belirlemesi noktasında üç yolun gösterildiğini kaydeden Ecevit, bunları aday yoklaması, merkez yoklaması ve ön seçim olarak açıkladı.

Bugünkü PM toplantısında bu üç yoldan hangisinin kullanılacağının belirleneceğini ve çıkan kararın Yüksek Seçim Kurulu’na bildirileceğini ifade eden Ecevit, "Biz DSP olarak yalnız yerel seçimlerle ilgilenmiyoruz. Bununla eş zamanlı olarak kongre çalışmalarını da başlatmış bulunuyoruz" dedi.

Kongre çalışmalarına hız verdiklerini vurgulayan Ecevit, "DSP’nin içini karıştırmak isteyen bazı çevreler var. Ancak biz kongremizi esenlikle yapabileceğimize inanıyoruz" diye konuştu. Kıbrıs konusuna da değinen Ecevit, bu konunun son günlerde ön plana geçtiğini ifade ederek, AB’nin ve ABD’nin Türkiye’yi bu konuda sıkıştırmak istediğini kaydetti. Hükümetin Kıbrıs’a ilişkin bir plan hazırladığını kaydeden Ecevit, "Bu plan Annan Planı’nın bile gerisinde. Yunanistan bile Kıbrıs konusunda daha insaflı davranabilirdi. Hükümet ölçüyü kaçırdı" ifadesini kullandı. Kuzey Irak ile ilgili olarak da endişe duyduğunu kaydeden Ecevit, AK Parti’nin dış politikasını eleştirdi.

Laiklik en ciddi sorun haline geldi

Laikliğin çok ciddi ulusal bir sorun haline geldiğini savunan Ecevit, "Laiklik Türkiye Cumhuriyeti’nin temel unsurudur. Fakat bugünkü hükümet, bunu büyük ölçüde etkisiz kılmak niyetini açığa vurmaktadır. Hükümetin bu konuda olumlu bir düzenleme yapmayacağı bellidir" dedi. Bu konudaki kaygıları giderecek tek partinin DSP olduğunu savunan Ecevit, DSP’nin yerel seçimlerden güçlü bir şekilde çıkmasının Türkiye’yi bir takım tehlikelerden korumanın başta gelen koşullarından biri olduğunu ileri sürdü. Ekonomide yaşanan olumlu gelişmelerin kendi hükümetleri döneminde aldıkları önlemlerin bir sonucu olduğunu söyleyen Ecevit, ancak hala yeteri kadar yatırım yapılamadığını ve işzsizliğin ortadan kaldırılamadığını vurguladı. Ecevit, bir soru üzerine, AK Parti Milletvekili Hüsrev Kutlu’nun Meclis’teki Atatürk’ün mareşal üniformalı resminin kaldırılmasını istemesini de değerlendirdi. Ecevit bu konuda, "Atatürk, tarihin en büyük komutanlarından biridir. Mareşallık onun için tartışılamaz. Ancak Atatürk Cumhurbakanı seçildikten sonra askeri üniformayı çıkartmıştır" diye konuştu.

Öte yandan, Ecevit’in basın toplantısını eşi ve aynı zamanda DSP Genel Başkan Yardımcısı olan Rahşan Ecevit de gazetecilerin arasına oturarak dinledi. Rahşan Ecevit, toplantıda eşinin sesini duyamamaktan yakındı.

ANKARA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2004 Cumartesi 14:43:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?