24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Ecevit’ten İncirlik yorumu

Ankara - Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, Türkiye ile ABD arasındaki görüşmeler sırasında sadece ABD’nin taleplerinin değil, Türkiye’nin isteklerinin de müzakere masasında tartışılması gerektiğini söyledi. Ecevit, "İncirlik konusunda yeni bir yaklaşım gerekiyorken bu fırsat kaçırıldı" dedi.

Ecevit, düzenlediği basın toplantısında, oluşturdukları Ulusal Uzmanlar Grubu’nun AB Uyum Protokolü ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ecevit, eski KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da Ulusal Uzmanlar Grubu’nda yer alması için yaptığı öneriyi kabul ettiğini belirtti. Gündemdeki bazı dış politika konularına dikkati çekmek istediğini ifade eden Ecevit, ABD’nin İncirlik Üssü ile ilgili talepleri konusunda kamuoyuna hiçbir ciddi açıklama yapılmadığını söyledi. Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İncirlik konusunda ABD ile Türkiye arasında ’eskiden ne varsa aynen devam edecek, kaygı duymayın’ diyorlar. Oysa biz özellikle bundan kaygı duyarız. Çünkü aradan geçen zamanda Irak’ta çok büyük değişiklikler oldu. Türkiye’yi yaşamsal olarak ilgilendiren olaylar oldu. Aslında İncirlik konusunda yeni bir yaklaşım gerekiyorken bu fırsat kaçırıldı. Ayrıca işin içine bir de İngiltere faktörü sokuldu. Bütün bu konularda tam bir karanlık içindeyiz."

Türkiye ile ABD arasındaki görüşmeler sırasında sadece ABD’nin taleplerinin değil, Türkiye’nin isteklerinin de müzakere masasında tartışılması gerektiğini kaydeden Ecevit, masaya "Madem siz masaya bunları getiriyorsunuz, bizim de bazı isteklerimiz var. Bölücü terör örgütünün ayrı bir devlet kurmasına yol açacak tutumda değişiklik istiyoruz" diyerek oturmak gerektiğini söyledi.

Bülent Ecevit, Ruhban Okulu ile ilgili taleplere de değinerek, "Ruhban Okulu kurulabilir. Ama Türkiye Cumhuriyeti devleti laik bir devlettir. Buna karşılık Yunanlılar, Rumlarda laiklik diye bir şey yok. Türkiye’nin laik bir devlet olarak kurallarına saygı göstermek şartıyla Ruhban Okulu kurulabilir" dedi.


AA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2005 Cumartesi 23:51:33
Güncelleme :30 Nisan 2005 Cumartesi 23:57:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?