23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Edelman için `istenmeyen adam` talebi

ABD`nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman`ın, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen`e Bergama`daki altın madeninin mahkeme kararına karşın yeniden açılması talebiyle gönderdiği söylenen mektup nedeniyle ``persona non grata`` (istenmeyen kişi) ilan edilmesi istendi.

Ankara 78`liler Derneği, DİSK Genel-İş, DİSK Dev-Maden Sen, Ekoloji Kollektifi, Halkevleri, İnsan Kaynakları Dereği, KESK-ESM, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Türk Tabipler birliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ile TMMOB Çevre, Jeoloji, Kimya, Metalürji ve Ziraat Mühendisleri Odalarının oluşturduğu ``Beyaz Adımlar Platformu``, Edelman`ın istenmeyen kişi ilan edilmesini istedi.

Platform, yazılı açıklamasında, Bergama Ovacık Altın Madeni`nin faaliyetinin, Danıştay`ın 23 Haziran 2004 tarihli kararı üzerine 19 Ağustos`ta durdurulduğunu anımsattı.

Açıklamada, ``Bu ülkeyi kim yönetiyor`` dedirtecek bir olay yaşandığı kaydedilirken, şu ifadeler kullanıldı:

``ABD Büyükelçisi Eric Edelman, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen`e gönderilen 17 Eylül 2004 tarihli resmi yazıda, mahkeme kararıyla kapatılan madenin yeniden açılması için gerekli imar planı izninin yeniden verilmesi amacıyla İzmir Valiliği`ne tavsiyede bulunulmasını istemiştir.``

EDELMAN`A ``CASUS`` İMASI

Açıklamada, Bergama köylülerinin, ``Alman Vakıfları tarafından kışkırtıldığının`` söylendiğine ve yazıldığına dikkat çekilerek, köylülerin casusluk suçlamasıyla Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından yargılandığı ve beraat ettiği anımsatıldı. ``Şimdi ABD Büyükelçisi ne yapıyor`` sorusunun sorulduğu açıklamada, ABD Büyükelçisi`nin ricası ile verilmeye başlayan izinlerle Bayındırlık ve İskan ile Çevre ve Orman Bakanlıkları`nın neyi ispat etmeye çalıştığı da soruldu.

Açıklamada, ``Bayındırlık ve İskan Bakanı`na tavsiye mektubu gönderen Büyükelçi Edelman`ın, 18 Nisan 1961 tarihli BM Diplomatik ilişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi`ni açıkça ihlal ettiği iddia edildi. Edelman`ın ise, sözleşmenin 9`uncu maddesinin 1`inci fıkrası uyarınca ``istenmeyen şahıs`` ilan edilmesi gerektiği öne sürüldü. Ayrıca şu ana kadar verilen izinlerin de iptal edilmesi istendi.

SÖZLEŞME MADDESİ

Açıklamada adı geçen BM Diplomatik ilişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi`nin 9`uncu maddesinin 1`inci fıkrası şu hükümleri içeriyor:

``Kabul eden devlet, herhangi bir zaman ve kararının gerekçesini açıklamak zorunluluğu olmaksızın, gönderen devlet misyon şefinin veya misyon diplomatik kadrosunun herhangi bir üyesinin istenmeyen şahıs (persona non grata) olduğunu veya misyon kadrosunun herhangi bir başka üyesinin kabule şayan olmadığını bildirebilir. Bu takdirde gönderen devlet duruma göre ilgili şahsı geri çağırır veya misyondaki görevine son verir. Bir şahıs, kabul eden devletin ülkesine gelmeden önce de istenmeyen veya kabule şayan olmayan şahıs olarak ilan edilebilir.``


ANKA / SANSURSUZ.COM
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2005 Cuma 19:02:03
Güncelleme :18 Şubat 2005 Cuma 19:04:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?