18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Ege Üniversitesi tarafından yeni bir koyun türü geliştirildi

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı başkanlığındaki bir ekip, "Acıpayam koyunu" ismi verilen, et ve süt verimi yüksek, yünü kaliteli yeni bir koyun türü geliştirdi.

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Acıpayam koyununun dağlıç, ivesi ve doğu friz ırklarının aşamalı olarak melezlenmesiyle elde edildiğini belirterek, "Acıpayam koyunu, kuzu verimini doğu frizden, süt verimini ivesi ve doğu frizden, dayanıklılık ve yapağı özelliklerini dağlıçtan almıştır" dedi.

Acıpayam koyununun, dağlıç koyunlarının kuzu ve süt verimlerini ıslah etmek amacıyla geliştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Kaymakçı, koyunlarında verim artışı sağlamak isteyen yetiştiriciler için en iyi damızlık seçeneğinin bu koyun olduğunu söyledi. Tarım İşletmesi ve Ziraat Fakültesi’nin ortak çalışmasıyla üretilen Acıpayam koyununun yılda 150 kilograma kadar süt verebildiğini, ağırlığının koyunda 60-70, koçta ise 100-130 kilogram arasında değişebildiğini vurgulayan Kaymakçı, "Dağlıç koyunun yetiştirildiği yörelerde başarıyla yetiştirilebilen Acıpayam koyunu, 100 koyunda 130 kuzu verebiliyor. Yününden de halı, kilim elde edilebiliyor" diye konuştu.

Acıpayam koyununun elde edilmesinde Prof. Dr. Reşit Sönmez ve Doç. Dr. Turgay Taşkın’ın çalışmalarının da öncü rol oynadığını belirten Prof. Dr. Kaymakçı, bu koyun türünü elde etmek isteyenlerin Denizli Acıpayam Tarım İşletmesi’ne başvurabileceğini söyledi.

Acıpayam koyunun dış yapı özelliklerinin ise şöyle olduğu bildirildi:
"Vücudu beyaz ve lekesizdir. Başı, kahverengi veya siyah, lekeli ya da lekesizdir. Kuyruğu, tek parçalı ve orta büyüklükte oval yapıdadır. Yapağı örtüsü bir örnek ve halı-kilim yapımı için uygundur."

İZMİR-(İHA)
Yayın Tarihi : 9 Aralık 2003 Salı 12:47:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?