19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Egemenlik coşkusu: 23 Nisan Kutlu olsun

Bugün 23 Nisan. Bağımsızlık meşalesinin yakılışının 84. yıldönümü. 84 yıl önce bugün Ankara'da bir avuç yurtsever insan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açarak, Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın fitilini ateşledi. Büyük yoksulluk içinde bir taraftan emperyalist güçlere karşı, bir yandan da kendi içindeki emperyalist uşaklarına karşı verilen kurtuluş savaşı, Cumhuriyet'le taçlandırıldı. Binbir emek sonrası çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atıldı. Bugün gelinen noktada birileri çıkıp hala "84 yıllık karanlık" dese de, Türk ulusu, ufkunu aydınlatan bu sürece sahip çıkma kararlılığını hiçbir zaman yitirmeyecek. Kutlu olsun!

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Atatürk`ün toplumu ``ümmet anlayışından kurtararak, ulus olma bilincine`` kavuşturduğunu söyledi. Sezer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.

TBMM`nin umutsuzluğun, yoklukların ve güçlüklerin yaşandığı bir dönemde açılmasının geleceği aydınlatan anlamlı ve önemli bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Sezer, Meclis`in açılmasının tam bağımsız yeni Türk Devleti`nin kurulması sürecinde atılan çok önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Sezer, Kurtuluş Savaşı`yla yalnızca yurt toprakları kurtarılmadığını, ulus istencini üstün kılan, laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti`nin de kurulduğunu belirtti.

TBMM REJİMİN TEMEL KURUMU

Sezer, ``Atatürk`ün önderliğinde, Türkiye Cumhuriyeti`ni kuran, Türk Devrimi`nin gerçekleştirilmesinde yaşamsal rol üstlenen TBMM, ulusal egemenliğin vücut bulduğu, demokratik rejimimizin temel kurumudur`` dedi.

Çağdaşlaşma sürecinde, Atatürk`ün öncülüğünde atılan tüm adımların Türk Ulusu`nun ortak istencinin yansıması olduğunu kaydeden Sezer, şöyle dedi:

``Cumhuriyet`in temeline ulusal egemenlik ve laiklik ilkelerini yerleştiren Atatürk, toplumun barış, huzur ve güvenlik içinde yaşaması, gelişmesi, çağdaşlaşması ve demokratikleşmesi için gerekli ortamı oluştururken, toplumu ümmet anlayışından kurtararak, ulus olma bilincine kavuşturmuştur.``

LAİKLİK VURGUSU

Sezer, Türk insanının, Cumhuriyet`le yurttaş konumuna yükseldiğini, devletinin gerçek sahibi olduğunu söyledi. ``Yüce Atatürk egemenliğin kayıtsız koşulsuz Türk Ulusu`na ilişkin olduğunu vurgularken, bu gücün hiçbir anlam ve biçimde ortaklık kabul etmeyeceğini de anlatmaktadır`` diyen Sezer, şunları kaydetti:

``Cumhuriyet, ulusal egemenlik ilkesinin yaşam bulduğu, yurttaşlarımızın özgür istençleriyle yönetime katıldıkları, üstün nitelikli bir yönetim biçimidir. Türkiye`yi, çağdaş, demokratik, laik, bilgi çağını yakalamış, mutlu ve gönençli bir ülke olarak gelecek kuşaklara bırakmak, en önemli sorumluluğumuzdur. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutladığımız 23 Nisan`ın taşıdığı simgesel değer ve anlamlara sahip çıkmalı, Meclisimizi ve Cumhuriyetimizi kuranların ülkülerini yaşama geçirmek için vargücümüzle çalışmalıyız.``

``Uygar toplum-çağdaş devlet-güçlü ülke ortak hedefine ulaşmak yolunda gereksinim duyulan adımları, toplumsal uzlaşma sağlanarak atmalıyız`` diyen Sezer, ``TBMM`nin geçmişte olduğu gibi bu süreçte de kararlarıyla öncü rol üstleneceğine, ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak yönündeki özverili çalışmalarını sürdüreceğine inanıyoruz`` dedi.

Devletin çocukların kaliteli yaşam olanaklarına kavuşturulmaları, çağın gerektirdiği nitelikte bir eğitim almaları için çalışmalarını sürdürdüğünü bildiren Sezer, çocukların olumsuzluklardan etkilenmeden mutlu bir yaşam sürmelerinin sağlanması, geleceklerinin güvence altına alınmasının, Devlet`in yanı sıra, bireylerden başlayarak toplumun tüm kesimlerinin çabasını gerektirdiğini bildirdi.

ÇOCUKLARA ``SORGULAYIN`` ÖĞÜDÜ

Sezer, 23 Nisan`ın dünyada ilk ve tek çocuk bayramı olduğuna işaret ederken, çocuklara, şöyle seslendi:

``Sizlerin, tarihin akışını değiştiren Yüce Türk Ulusu`nun mensubu olmanın verdiği gurur ve güvenle, Cumhuriyet`in korunması ve yaşatılması, ülkemizin her alanda gelişmesi çabalarına öncülük edeceğinize inancımız sonsuzdur. Kendinizi her konuda geliştirmeli, bilgiye, öğrenmeye, yeniliklere açık olmalı, araştırmalı, sorgulamalı, aklın ve bilimin yol göstericiliğinden ayrılmamalısınız.``

KENTHABER
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2004 Cuma 00:38:40
Güncelleme :23 Nisan 2004 Cuma 19:50:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?