26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

’Eğer Anayasa kabul edilmezse Türkiye üyeliği unutsun’

ABHaber Fransa’da 29 Mayıs’ta yapılacak AB Anayasa referandumunda ’hayır’ çıkması durmunda Türkiye-AB ilişkilerinin bundan nasıl etkileneceğini araştırdı.

Brüksel’de Avrupa Ekonomik ve Sosyal Forumunun düzenlediği konferansa katılan Londra King’s College hukuk Profesörü Brian Bercusson, AB Haber’e yaptığı açıklamada eğer Fransa’da Anayasa kabul edilmezse Türkiye üyeliği unutsun dedi. Anayasa’nın rededilmesi durumunda AB’nin politik ve ekonomik geleceğinin çok kötü olacağını hatırlatan Bercusson, bu durumda ne Türkiye’den ne de başka bir aday ülkeden bahsedilebileceğini söyledi.

AB’de ortak kanı ’hayır’ Türkiye-AB ilişkilerini olumsuz etkiler

ABHaber’in yaptığı araştırmaya göre, AB kurumlarında ortak görüş Fransa’da ’hayır’ın kazanması ilk aşamada Türkiye’nin müzakerelere başlamasını tehlikeye atar. AB gözlemcileri bu durumuda AB’nin kendi derdine düşeceğini dikkati çekiyorlar ve yeniden toparlanmanın yıllar alacağına işaret ediyorlar. AB’de genişleme konusunda heyecanın kaybolduğunu vurgulayan AB gözlemcileri bunun artık AB kurumlarında açık bir şekilde hissedildiğini söylüyorlar.

Fransa’da ’hayır’ cıların kazanmasının başta Fransa olmak üzere AB’ye büyük darbe vuracağını belirten uzmanlar, Türkiye-AB ilişkilerinin de bu oluşan olumsuz ortamdan etkileneceğini bir süre ilişkilerin buzdolabına konulabileceğinin altını çiziyorlar.


AB HABER
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2005 Cuma 14:50:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?